Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Moldova și Ucraina au convenit asupra planurilor de sincronizare a sistemelor energetice ENTSO-E

4 ian. 2018,, 10:30   Economie
2801 1

Întreprinderea de Stat "Moldelectrica" și NEC "Ukrenergo" au ajuns la un acordprivind planurile de sincronizare a sistemelor energetice din Moldova și Ucraina cu rețeaua europeană a operatorilor de transmisie a energiei electrice (ENTSO-E).

Despre acest lucru a comunicat Serviciul de presă al companiei energetice ucrainene, menționînd că în cadrul reuniunii de lucru, care s-a desfășurat la Chișinău, părțile au discutat proiectul de acord operațional privind înființarea unei unități de reglementare a Ucrainei și Moldovei, care este una dintre sarcinile esențiale ale planului de sincronizare cu ENTSO-E; dar și foaia de parcurs a planului elaborat și aplicațiile pentru acesta. Părțile au examinat, de asemenea, problema reluării activității liniei de transmisie de 750 kV "NPP Sud-ucrainian - Isakcha", clasa de tensiune de 400 kV.

După cum a fost menționat, încheierea Acordului de funcționare privind înființarea unei unități de reglementare este una dintre sarcinile principale ale Planului de acțiuni pentru sincronizarea sistemului energetic al Ucraineiși unificarea sistemelor energetice aleEuropei continentale. Acordul menționat va actualiza toate documentele și reglementările organizaționale și tehnologice, care asigură astăzi funcționarea, în paralel, sistemelor energetice ale Moldova și Ucrainei.

Potrivit bilanțului întîlnirii, a fost coordonată principala parte a proiectului – Acordul de exploatareprivind crearea unității de reglementare a sistemelor energetice din Moldova și Ucraina cu rețeaua europeană a operatorilor de transmisie a energiei electriceMoldova și Ucraina, a fost stabilită lista cu anexe și s-a convenit asupra foii de parcurs pentru dezvoltarea și armonizarea anexelor la aceasta. Realizarea foii de parcurs, a hărții cu drumuri, este preconizată pentru anul 2018.

În cazul discutării problemei restabilirii liniei de transmisie cu puterea de 750 kV de la "Centrala nucleară Sud-ucraineană - Isaccea" la clasa de tensiune de 400 kV, au fost trasate principalele soluții tehnice și posibilitatea implementării acestora.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?