Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Turcia şi Rusia au semnat acordul prin care Ankara cumpără rachete S-400

29 dec. 2017,, 14:29   Externe
1778 1

Turcia şi Rusia au semnat un acord asupra furnizării de sisteme de rachete ruseşti sol-aer S-400 către Ankara, au anunţat vineri CNN Turk şi alte media. Cele două ţări au lucrat mai mult de un an la această tranzacţie, informează Reuters, potrivit agerpres.

Acordul privind S-400, în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de dolari, a provocat îngrijorare în Occident deoarece Turcia este membru al NATO şi sistemul nu poate fi integrat în arhitectura militară a Alianţei atlantice.

Nu au fost disponibile alte detalii despre acord şi nici oficiali nu au fost disponibili imediat pentru a comenta. Serghei Cemezov, şeful conglomeratului de stat rus Rostec, a declarat miercuri pentru cotidianul Kommersant că Rusia va furniza Turciei patru baterii S-400 în valoare de 2,5 miliarde de dolari în virtutea acordului. El a adăugat că Moscova ar trebui să înceapă livrările în martie 2020 şi că Turcia este primul membru NATO ce achiziţionează sistemul avansat de rachete S-400.

Mai devreme vineri, ziare turceşti l-au citat pe preşedintele Tayyip Erdogan spunînd că Turcia se va împrumuta în ruble pentru a finanţa achiziţia armelor, în cadrul acordului. Turcia ar urma să plătească 45% din cost în avans, în timp ce Rusia va acorda un împrumut pentru a acoperi restul de 55%, a precizat Cemezov pentru Kommersant.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?