Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

O nouă lovitură pentru Coreea de Nord. Ce a decis ONU

29 dec. 2017,, 22:01   Externe
2486 0

ONU a interzis joi accesul în porturile lumii a patru nave nord-coreene suspectate că transportă mărfuri interzise de sancţiunile internaţionale impuse Phenianului, dar nu a putut să includă pe listă alte şase din cauza opoziţiei Beijingului.


În octombrie, alte patru nave, sub pavilionul Comorelor, Federaţiei Sfîntul Kitts şi Nevis, Cambodgiei şi, respectiv, al Coreii de Nord, au primit interdicţia de a intra în porturi, o premieră în istoria Naţiunilor Unite, relatează AFP, preluat deAgerpres.

O listă cu zece vase a fost propusă de Statele Unite pentru interdicţie, însă „numai patru nave au fost acceptate", chiar dacă „procedură rămîne deschisă" pentru celelalte vapoare, a informat o sursă diplomatică sub acoperirea anonimatului.

Confirmînd că navele sub interdicţie au toate pavilion nord-coreean, mai multe surse diplomatice au făcut cunoscut că Beijingul s-a opus înscrierii pe lista neagră a altor şase vase propuse de Statele Unite. „China a blocate şase nave şi a permis ca interdicţia să fie aplicată numai celor patru în proprietatea nord-coreenilor", a precizat un diplomat.

Cu puţin înainte de decizia ONU, anunţată la orele 20.00 GMT, preşedintele american, Donald Trump, în ultima vreme mai degrabă elogios la adresa eforturilor depuse de China pentru a face presiuni asupra Coreii de Nord, a criticat vehement atitudinea Beijingului faţă de Phenian.

„Prinşi în flagrant", a scris preşedintele american pe Twitter, declarîndu-se „foarte dezamăgit să vad cum China permite petrolului să intre în Coreea de Nord". "Nu va fi niciodată o rezolvare amicală a problemei cu Coreea de Nord dacă asta va continua", a subliniat el. Donald Trump nu a precizat dacă se referă la dovezi, aflate în posesia Statelor Unite, despre o eventuală încălcare de către China a sancţiunilor internaţionale.

Beijingul este principalul partener comercial al Phenianului.

Cele patru nave puse sub interdicţie joi de ONU sînt cargourile Ul Ji Bong 6, Rung Ra 2, Sam Jong 2 şi Rye Song Gang 1, au făcut cunoscut pentru AFP surse diplomatice.

În afara acestor vase nord-coreene, lista prezentată de Statele Unite în decembrie mai cuprindea petrolierul Lighthouse Winmore, sub pavilionul Hong Kongului, petrolierul Billions No. 18 (Palau), cargourile Xin Sheng Hai (Belize) şi Kai Xiang (Hong Kong), precum şi navele Yu Yuan (China) şi Glory Hope 1 (identificată, de asemenea, Orient Shenyu, Panama).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?