X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Acoperişul şcolii din satul Peresecina este grav avariat

28 dec. 2017,, 17:41   Societate
2373 0

Risc sporit pentru cei aproape 500 de copii din clasele primare din satul Peresecina, raionul Orhei. Acoperişul şcolii în care învaţă este grav avariat şi stă să cadă peste ei. Clădirea a fost construită în 1969, iar de atunci nu a fost reparată capital niciodată.

În primăvara acestui an, într-o clasă în care îşi fac studiile în jur de 30 de elevi din clasa a doua, o porţiune de tavan s-a surpat. Din fericire, în acel moment, în încăpere nu se afla nimeni.

„Eu făcusem curăţenie. Şi cînd am ieşit pe uşă, am auzit o bubuitură. Cînd am intrat, tavanul era căzut”, a spus o femeie de serviciu.

„Copiii erau plecaţi într-un alt bloc de studii, unde făceau lecţia de engleză. Cred că au fost în paza Domnului”, a afirmat Veronica Gurduza, profesoară.

Chiar şi aşa, acoperişul nu a fost reparat, iar la fiecare ploaie, apa pătrunde în interior. În aceste condiţii, femeile de serviciu sînt nevoite să pună găleţi la tot pasul.

Din cauza acoperişului deteriorat, tavanul a cedat în mai multe locuri. Cea mai gravă situaţie este în sala de sport, unde jumătate s-a surpat.

„Aici a fost reparat parţial de către voluntari, dar e numai o reparaţie... Tot timpul există pericolul că poate cădea tavanul”, a explicat Ion Chistol, directorul Liceului „Alexandru Donici” din satul Peresecina.

Părinţii spun că, de multe ori cînd plouă, nu-şi lasă copiii să meargă la şcoală, de frică să nu se întîmple o nenorocire:

„Este o provocare mare, şi o ploaie, şi o ninsoare. În unele clase le plouă în cap copiilor".

Pentru construcţia capitală a acoperişului e nevoie de aproximativ 58 de mii de dolari.

„Am efectuat expertiza clădirii de rezistenţă, unde specialiştii ne-au informat că clădirea este bună, doar acoperişul necesită a fi renovat”, a precizat viceprimarul satului Peresecina Valentina Buzu.

Pentru construcţia acoperişului şcolii primare, guvernul Elveţiei a donat 15 mii de dolari. Peste 23 de mii au alocat administraţia Liceului şi Consiliul Raional Orhei, iar autorităţile locale - 3,5 mii. Pentru demararea lucrărilor mai sînt necesari în jur de 3000 de dolari, bani pe care Primăria satului Peresecina, speră să-i adune prin intermediul platformei online guvern24.md.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?