Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Recompensă de milioane pentru rezolvarea unui „jaf al secolului”

28 dec. 2017,, 21:30   Externe
2865 0

Muzeul Isabella Stewart Gardner propune o recompensă pentru indicii legate de furtul a 13 pînze din 1990. Oferta expiră pe 31 decembrie, la miezul nopţii, potrivit Le Point.

Pe 18 martie 1990, doi bărbaţi îmbrăcaţi în poliţişti au intrat în incinta Isabella Stewart Gardner Museum din Boston. I-au închis pe cei doi gardieni şi au furat 13 pînze cu semnătură, dintre care trei Rembrandt, un Vermeer, trei Degas şi un Manet. Lucrările au fost estimate în total în 2016 între 200 şi 300 de milioane de dolari. Un furt fără precedent, minuţios pregătit.

Douăzeci şi şapte de ani mai tîrziu, nici autorii şi nici operele nu au fost găsite. Muzeul promitea de atunci o recompensă de 5 milioane de dolari pentru orice fel de indiciu, şi a crescut la 10 milioane de dolari din luna mai, relatează News.ro.

„Putem să ne imaginăm că o organizaţie sau nişte hoţi îşi bat Joc de o recompensă de 5 milioane de dolari", a explicat pentru The New York Times Anthony Amore, directorul securităţii din muzeu, dar „este de neconceput să simtă acelaşi lucru pentru 10 milioane de dolari".

Prescrierea pentru hoţi se aplică de astăzi, dar Muzeul este interesat mai ales de destinul operelor sale.


Potrivit lui Anthony Amore, cea mai mare parte a lucrărilor de artă furate, cînd ele nu apar imediat, apar după o generaţie. Pentru că cei care le fură au în general o viaţă personală dezordonată, el speră ca recompensa să momească un îndrăgostit părăsit sau vreun copil fără familie. Tot Amore mai spune că tablourile se află în apropiere de Boston. „Hoţii află repede că nu pot scăpa repede de aceste opere, aşa că nu foloseşte la nimic să le transporte".

În 27 de ani, teoriile despre autorii furtului s-au înmulţit şi despre viitorul pînzelor. În 2013, FBI a afirmat că ştie cine sînt hoţii, asigurînd că sînt morţi, însă fără a dezvălui numele lor. În 2015, biroul federal a acuzat doi huligani locali. Însă, pentru FBI investigaţiile sînt încă în desfăşurare şi ancheta deschisă.

La moartea sa, în 1924, Isabella Stewart Gardner a precizat că moştenirea ei trebuie să rămînă statului. Pînă la 1 ianuarie, Anthony Amore va rămîne lîngă telefon, a explicat el pentru The New York Times. „M-am pregătit mai mult de 10 ani pentru orice scenariu. Mă aştept la orice, nu voi pleca nicăieri".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?