X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Rusia: Chișinăul și Tiraspolul trebuie să se înțeleagă între ele

28 dec. 2017,, 12:15   Politică
3279 3

Moscova nu intenționează să intre în negocieri serioase cu privire la reglementarea transnistreană fără participarea Tiraspolului.

Declarația a fost făcută de către secretarul de stat, ministrul adjunct de externe al Rusiei Grigori Karasin, într-un interviu acordat ziarului „Kommersant“, citat de NOI.md.

Apreciind activitatea în problema transnistreană, el a menționat că în 2017 unele rezultate aici au fost atinse, în ciuda unei abordări specifice, relativ pasive a președinției austriece a OSCE în organizarea principalului mecanism de negocieri privind reglementarea transnistreană – formatul „5+2”.
Grigori Karasin a menționat că activitatea principală, căreia i-au dat un impuls cele două întîlniri dintre președintele Moldovei, Igor Dodon, și liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, în ianuarie și martie a acestui an, a avut loc în cadrul grupurilor de lucru moldo-transnistrene.

La sfîrșitul lunii noiembrie, cu participarea activă a Rusiei și a altor mediatori internaționali din formatul „5+2”, au fost semnate patru acorduri cu privire la aspectele practice de cooperare dintre Chișinău și Tiraspol: despre apostilarea documentelor transnistrene privind învățămîntul superior, privind cooperarea în domeniul telecomunicațiilor, utilizarea terenurilor în Raionul Dubăsari și despre școlile moldovenești din Transnistria cu predare în baza grafiei latine. A fost rezolvată și problema deschiderii unui pod în apropierea satelor Bîcioc și Gura Bîcului.

„Deocamdată, majoritatea acordurilor semnate au un caracter-cadru. Acum este important modul în care acestea vor fi realizate și dacă nu vor apărea obstacole artificiale”, a remarcat ministrul adjunct de externe al Rusiei.


Grigori Karasin a mai spus că există două părți principale – Chișinăul și Tiraspolul – și ele trebuie să convină asupra unei viziuni comune. „Moscova nu intenționează să intre în negocieri serioase cu privire la reglementarea transnistreană fără participarea Tiraspolului. De aceea și le spunem reprezentanților Chișinăului: veți discuta această «viziune» cu colegii voștri de la Tiraspol, vă veți așeza la masă. Dacă vreți, invitați-ne, nu avem nimic împotrivă ca principalele părți negociatoare să fie Tiraspolul și Chișinăul. Noi credem că toate aceste lucruri sînt posibile”, a menționat secretarul de stat al Rusiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?