X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

Ultima decizie din 2017 a BNM cu privire la rata de bază

28 dec. 2017,, 09:51   Economie
3370 0

Banca Națională a Moldovei (BNM) a menținut rata de bază aplicată pentru principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6,5% pe an.

În plus, Comitetul executiv al BNM a decis, la ultima sa ședință din acest an privind politica monetară, să mențină ratele de dobîndă la creditele overnight la nivelul actual de 9,5% anual și la depozitele overnight la nivelul actual de 3,5% anual, relatează NOI.md.

Potrivit unui comunicat al BNM, Banca a menținut norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40% din baza de calcul, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă – la nivelul actual de 14% din baza de calcul.

BNM menționează că decizia a fost luată în baza celor mai recente analize macroeconomice și a ajustării prognozei inflației pe termen scurt și mediu pe fondul impactului propagării impulsurilor anterioare de politică monetară asupra inflației. Aceste analize au confirmat, în mare parte, valabilitatea prognozei BNM, publicate în luna noiembrie 2017, precum și a asumărilor și ipotezelor care au stat la baza acesteia.

Totodată, creșterea economică în trimestrul III 2017 a înregistrat un nivel de 5,4 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent – o creștere superioară celei așteptate. Această creștere a fost susținută, preponderent, de cererea agregată și de performanța din sectorul agricol. Cu toate acestea, conform ajustării curente a prognozei, activitatea economică urmează să evolueze sub nivelul său de echilibru. În perioada ulterioară, cererea agregată va fi determinată de deciziile cu privire la salarizare, indexare și valorizare anticipată a pensiilor.


În perioadele ce urmează, configurarea politicii monetare se va efectua în funcție de tendințele asociate procesului inflaționist.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc la 30 ianuarie 2018.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?