X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Expert: Chișinăul trebuie să ceară Tiraspolului respectarea Acordului de Liber Schimb

27 dec. 2017,, 09:01   Economie
2578 1

Companiile din regiunea stîngă a Nistrului exportă 40% din mărfuri și produse în statele Uniunii Europene, iar pretinsele autorități de la Tiraspol sînt dispuse să prelungească Acordul de Liber Schimb și anul viitor, dar Chișinăul trebuie să insiste pe respectarea angajamentelor asumate de către Tiraspol. Sugestia vine de la expertul IDIS Viitorul, Ion Tăbîrță.

În cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, realizată de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă, Ion Tăbîrță a spus că în ultimi ani economia regiunii transnistrene cunoaște un regres profund. Din anul 2014, principalii indicatorii macroeconomici s-au înrăutățit. Produsul Regional Brut a scăzut cu 7,5%, producția industrială – cu 20%, exporturile – cu 26%, importurile – cu 47%, iar capacitatea pieței de consum – cu 21%. Veniturile populației au scăzut cu 33%. Totodată, veniturile bugetului consolidat al regiunii au acoperit doar 60% din necesarul de cheltuieli, potrivit IPN.

„Regresul economiei regiunii transnistrene se explică prin faptul că, structural, economia din stînga Nistrului s-a modernizat puțin, ea rămînînd, în esență, una de tip sovietică. Totodată, acolo există monopolul companiei Sheriff, care dictează regulile de Joc pentru toate entitățile economice”, a spus Tăbîrță.

Potrivit expertului, cauza care a generat recesiunea economică în regiune este de natură geopolitică. Expertul susține că un detaliu important în comerțul regiunii transnistrene este Acordul de Liber Schimb, care, contrar scenariilor apocaliptice, livrate pe filiera geopolitică, că regiunea va fi invadată de mărfuri din UE, s-a dovedit a fi în beneficiul Tiraspolului, care își livrează mărfurile și produsele în UE fără taxe și accize, iar acest lucru a salvat o parte din agenții economici.

Ion Tăbîrță a menționat că Chișinăul trebuie să insiste pe respectarea angajamentelor asumate de către Tiraspol la semnarea Acordului de Liber Schimb. Asta presupune că Chișinăul ar trebui să primească un acces mai mare în a influența economia regiunii transnistrene. Ulterior, regiunea transnistreană poate fi pusă într-o dependență economică pozitivă față de malul drept, creîndu-se condițiile apropierii social-economice, iar apoi și politice, a malului stîng al Nistrului față de cel drept.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?