X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Ce creștere economică prognozează FMI pentru Moldova?

22 dec. 2017,, 12:51   Economie
3360 0

Fondul Monetar Internațional prognozează că potrivit totalurilor anului 2017 creșterea PIB-ului Moldovei va constitui 3,5%, iar în anul 2018 - 3%.

De asemenea, FMI se așteaptă ca inflația să scadă și să revină la indicele de baza al prețurilor de consum, stabilit de BNM pentru lunile următoare.

Acest lucru este menționat în materialele FMI, întocmite după reuniunea Comitetului Executiv al FMI, care a aprobat alocarea unei noi tranșe de împrumut Republicii Moldova, în valoare de 22,2 milioane dolari SUA.

În document este menționat faptul că Moldova a reușit să dobîndească o stabilitate macroeconomică și financiară relativă, după criza bancară din anul 2014. Creșterea economică a fost restabilită, deși este mică. Creșterea prognozată a PIB-ului pentru anul viitor este de 3%. Este de așteptat ca inflația să revină la indicatorul țintă stabilit în anul 2018, după mărirea din anul 2017.

Experții Fondului remarcă faptul că sectorul bancar al țării este stabil, indicatorii financiari s-au îmbunătățit, iar poziția externă a Republicii Moldova s-a consolidat. Cu toate acestea, prognoza este încă supusă unor riscuri semnificative.


Potrivit experților Fondului, Programul coordonat cu FMI, per ansamblu, se află în plin proces de implementare în Moldova, dar sînt necesare eforturi suplimentare pentru reformare, în ce privește accelerarea creșterii economice, dar și a nivelului de trai.

Un progres semnificativ a fost atins în domeniul curățării sectorului financiar, deși cu întîrziere, inclusiv prin consolidarea cadrului de supraveghere și de reglementare, dar și prin creșterea transparenței gestionării și a transparenței proprietății. Cu toate acestea, după cum au subliniat responsabilii din cadrul FMI, rămîn încă probleme serioase care trebuie soluționate, pentru a-i crea sistemului bancar o bază mai solidă.

În afară de sectorul financiar, politica macroeconomică rezonabilă și reformele structurale sînt esențiale pentru creșterea potențialului de creștere economică, crearea de locuri de muncă și reducerea nivelului sărăciei. Prioritățile de politică includ eliminarea guvernării slabe, a corupției și infrastructurii lacunelor, consolidarea eficacității politicii monetar-creditare, de transparență și de recuperare a cheltuielilor în sectorul energetic și soluționarea în continuare a problemei economiei tenebre și a nivelului relativ scăzut de dezvoltare al capitalului uman.

Conducerea FMI a îndemnat autoritățile să continue reformele din sectorul financiar-bancar, să gestioneze atent finanțele publice și să îmbunătățească baza de funcționare în sectorul energetic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?