Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Supravegherea video a examenelor de bacalaureat ar putea fi interzisă

18 dec. 2017,, 14:20   Societate
2663 0

Un grup de deputați socialiștii au înregistrat un proiect de lege în Parlament prin care propun interzicerea supravegherii video a elevilor în timpul examenelor, informează NOI.md.

Inițiativa prevede completarea Codului educației al Republicii Moldova cu un nou articol care prevede interzicerea monitorizării audio și video a sălilor de clasă unde are loc procesul de studii, indiferent de etapa acestui proces, inclusiv a spațiilor unde se susține examenul de bacalaureat.

Autorii proiectului de lege fac referire la o hotărîre a Camerei Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), emisă pe 28 noiembrie 2017, pe cazul a doi profesori universitari din Muntenegru. Cei din urmă au înaintat o cerere Curții Europene, în care atenționează despre încălcarea dreptului la viața privată și la protecția datelor cu caracter personal, ca urmare a supravegherii video în sălile universitare.

În acest context, Curtea a emis o hotărîre prin care a constatat încălcarea articolului 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, care prevede ,,Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”.

„Cu regret, în ultimul timp, în Republica Moldova a devenit o practică obișnuită să fie supuse monitorizării diferite categorii de elevi, profesori într-un mod vădit ilegal și nejustificat. Toate tentativele de a stopa acest proces abuziv de încălcare a dreptului la viața privată nu au dat niciun rezultat. Ținînd cont de textul hotărîrii CEDO, în vederea ajustării legislației naționale și neadmiterii condamnării Republicii Moldova de către Înalta Curte, se propune prezentul proiect de lege”, argumentează autorii inițiativei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?