Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Noul director al CNA, descusut în Parlament

15 dec. 2017,, 16:48   Politică
2282 2

Parlamentul a votat pentru numirea lui Bogdan Zumbreanu în funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA), notează NOI.md.

Înainte de votarea candidatului, a avut loc runda întrebări-răspunsuri, noului director CNA fiindu-i adresate întrebări pe diferite teme.

Prima întrebare, pusă de liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, a fost dacă se va lăsa manipulat sau nu din punct de vedere politic. Voronin a declarat că Zumbreanu este unul dintre fondatorii Centrului Național Anticorupție și îl cunoaște drept persoană competentă și cinstită.

„Centrul anterior a acționat bine, dar astăzi nu corespunde cerințelor. Eu am intenția să vă susțin. Dvs. sînteti unul dintre fondatorii acestui centru. Predecesorul Dvs a fost întrebat aici despre furtul miliardului. Ne-a răspuns: pentru ce ne trebuie raportul Kroll? Era în momentul cînd se decidea soarta lui Filat și el demult este condamnat, dar noi nu cunoaștem nimic despre miliardul furat. Dvs. o sa aveți toate instrumentele pentru a obține informații sau o să acționați politic? Eu vă cunosc ca om cinstit, persoana competentă, deci cum o să procedați?” l-a iscodit liderul PCRM pe Zumbreanu.

Acesta din urmă a răspuns că dosarele pe marginea furtului miliardului se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție, dar CNA va conlucra pentru a elucida circumstanțele producerii delapidărilor.


„Optez pentru faptul ca fiecare instituție să fie responsabilă strict de domeniul de care se ocupă. În cadrul CNA a fost creată Agenția Recuperarea Bunurilor Infracţionale. Dacă obțin acest mandat, într-o perioadă scurtă voi înainta propunerile de rigoare, chiar daca CNA nu poate veni cu propuneri legislative. O să promovam proiecte care să dea posibilitatea să se obțină rezultatele pe care le așteptați”, a răspuns Zumbreanu.

Fiind întrebat de Maria Ciobanu, deputată în cadrul fracțiunii PLDM, cîte procese a pierdut la CEDO, Zumbreanu a răspuns: „În nicio hotărîre nu veți găsi un act juridic pentru care RM este condamnată pentru vreun capăt de acuzare, semnat de ofițerul de urmărire penală Bogdan Zumbreanu.”

La întrebarea dacă la CNA sînt dosare politice, acesta a răspuns că există dosare pe fapte comise de funcționari publici numiți pe criterii politice, însă infracțiunea nu are culoare politică.

În privința informațiilor despre dosarele pe marginea concesionării Aeroportului pe care ar putea să le prezinte, Zumbreanu a evitat să răspundă, precizînd că nu are mandat de la procuror să vorbească despre dosare.
Totodată, noul director CNA a spus că va purta discuții cu fiecare dintre angajații Centrului despre care s-a scris în presă că vin cu mașini de lux și au apartamente trecute pe rude.

„O să-i conving pe angajați să fie mai modești, chiar daca dețin obiecte de lux”, a spus acesta.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?