X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

NASA a descoperit un sistem solar asemănător cu al nostru

16 dec. 2017,, 01:02   Ştiinţă şi IT
2084 0

NASA a anunțat descoperirea unui sistem solar asemănător cu al nostru, care are opt planete. Cercetătorii au găsit o nouă planetă în jurul stelei Kepler-90, care arată la fel ca Soarele nostru.

Asta arată că sistemul solar îndepărtat are în total opt planete cunoscute, care arată ca cele din apropierea noastră, respectiv sînt stîncoase și orbitează în jurul Soarelui lor, avînd sateliți formați din gaz, relatează The Independent.

Steaua Kepler-90 și familia ei de planete erau deja cunoscute, fiind detectate de telescopul spațial Kepler. Astronomii au descoperit însă cea de-a opta planetă, cu ajutorul inteligenței artificiale produse de Google.

Mai precis, un calculator a fost antrenat să caute prin datele obținute de telescopul spațial Kepler și să urmărească semnale care ar putea să vină de pe alte planete. Astfel au fost găsite semnale care vin de pe noi planete, care erau prea slabe pentru a fi observate de oameni.

Acest lucru sugerează că ar putea să fie lumi și sisteme solare ascunse în datele colectate deja, dar care nu au putut să fie observate deoarece există prea multe semnale.


„Asta arată că datele noastre vor fi o comoară disponibilă pentru cercetări inovative în anii ce vor veni”, a declarat Paul Hertz, director al diviziei de Astrofizică de la NASA.

Cercetătorul Andrew Vanderburg a spus că ar fi suprins dacă nu ar mai exista planete în apropierea noului sistem. El a mai afirmat că „este aproape o certitudine că nu este ultimul” sistem care are opt planete, sugerînd că sistemul nostru solar nu este chiar atît de extraordinar.

Sistemul Kepler-90 se află la o distanţă de 2.500 de ani lumină depărtare de Pămînt. Telescopul spaţial Kepler al NASA a fost lansat în 2009 pentru a căuta planete asemănătoare Pămîntului în alte sisteme solare, cunoscute ca „exoplanete”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?