Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Dodon a explicat motivele de retragere a cetățeniei lui Băsescu

15 dec. 2017,, 15:01   Politică
4731 11

Astăzi a început examinarea în fond în dosarul dintre președintele Igor Dodon, şi fostul preşedinte al României Traian Băsescu, unde au fost audiați reprezentanții celor două părți.

Astfel, avocatul lui Băsescu a ținut să precizeze că șeful statului i-a retras cetățenia clientului său strict pe motive politice, iar apărătorul lui Dodon a argumentat prin faptul că acesta a avut totuși temeiuri legale. Aici fiind vorba de anumite ”probleme cu legea”.

După ședința de judecată, avocatul lui Traian Băsescu a declarat că inițiativa lui Igor Dodon nu a fost atît de bine argumentată, ca să retragă cetățenia unei persoane. El a mai spus că potrivit legii, retragerea cetățeniei trebuie să aibă loc la inițiativa unor autorități competente.

”Astăzi a început examinarea cauzei în fond, instanța a audiat părțile. A fost depusă o cerere de administrare a unor noi probe care au apărut între timp. Este vorba de declarații ale lui Igor Dodon în care explică motivele de retragere a cetățenieii lui Traian Băsescu. Această declarație demonstrează că cetățenia a fost retrasă strict pe criterii politice. Am demonstrat că retragerea cetățeniei nu a avut loc la inițiativa unor autorități competente, cum ar fi MAI-ul sau SIS-ul, dar a președintelui Dodon. Domnul Dodon a solicitat acest lucru imediat ce a venit în funcție. Legea arată că această intenție trebuie să vină din partea autorităților competente de fapt”, a declarat avocatul Andrei Bivol.

Pe de altă parte, apărătorul lui Igor Dodon spune că Traian Băsescu ar fi avut probleme cu legea, atunci cînd a solicitat cetățenia Republicii Moldova.


„Partea adversă nu are argumente juridice și încearcă să politizeze cazul. Îndiferent de declarațiile publice ale dlui președinte în calitate de persoană publică, la emiterea decretului a stat un temei strict juridic, și anume art. privind retragerea cetățeniei pe fapte pertinente la momentul obținerii cetățeniei. Noi am demonstrat că domnul Băsescu se afla sub urmărire penală, în calitate de suspect, la momentul solicitării și, respectiv, primirii cetățeniei Republicii Moldova”, a răspuns Maxim Lebedinschi.

Mai mult, ultimul a ținut să precizeze că fostul președinte Nicolae Timofti a încălcat legea atunci cînd a decis să acorde cetățenia Republicii Moldova fostului președinte al României Traian Băsescu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?