X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

«Polski Cukier» - 15 ani pe piața industriei de zahăr din Polonia ©

15 dec. 2017,, 09:10   Business
4443 0

În noiembrie, în Polonia a fost sărbătorit cu mare fast jubileul de 15 ani de la fondarea companiei de stat Krajowa Spółka Cukrowa S.A., lider al pieței de zahăr poloneze.

Pe parcursul acestor 15 ani de activitate, compania a devenit cel mai important producător de zahăr din această țară europeană, iar în 2011 a fondat întreprinderea moldovenească cu capital străin «Moldova-Zahăr» SRL și a cumpărat fabrica de zahăr de la Cupcini. Acționarul principal al Krajowa Spółka Cukrowa S.A, care deține marca comercială «Polski Cukier», este statul polonez, investițiile căruia în Moldova sunt o dovadă a încrederii Poloniei față de țara noastră și a susținerii Moldovei în cadrul programului Parteneriatul Estic al Uniunii Europene. De menționat, că fiind cel mai mare producător de zahăr din Polonia, Krajowa Spółka Cukrowa S.A. se află pe poziția opt în topul celor mai mari producători de zahăr din Uniunea Europeană.

Sărbătoarea a fost organizată în orașul Torun, unde s-au adunat reprezentanții conducerii Krajowa Spółka Cukrowa S.A., fondatorii, reprezentanții filialelor companiei, președintele Asociației Naționale a producătorilor de zahăr, ministrul Agriculturii și Dezvoltării, senatori, ambasadori, reprezentanți ai industriei zahărului din Polonia, parteneri de afaceri, dar și cei care au stat la originile companiei și pe parcursul a 15 ani au contribuit la dezvoltarea și prosperarea concernului.

Dezvoltarea în următorii ani a «Polski Cukier» va spori inclusiv din contul investirii dividendelor financiare ale anului financiar 2015/2016, care, potrivit ministrului Agriculturii din Polonia, vor rămâne în companie pentru a contribui la prosperarea pieței europene de zahăr, ce înaintează noi cerințe și standarde de la an la an. Cei care au ținut discursuri la ceremonia oficială au amintit despre succesul de acum 15 ani, când pe baza fabricilor de zahăr care activau s-a reușit înregistrarea companiei Krajowa Spółka Cukrowa S.A, în pofida multiplelor piedici și greutăți. Din anul 2003, a demarat un amplu proces de restructurare, ce presupunea reducerea cheltuielilor, creșterea rentabilității și concentrarea procesului de producere la cele mai mari întreprinderi. Din data de 30 septembrie 2003, Krajowa Spółka Cukrowa S.A devine un concern important la nivel național, care număra în jur de 1500 de colaboratori. Oaspeții sărbătorii au vorbit și despre provocările actuale din industria zahărului din Polonia, făcând apel la mobilizarea și activizarea tuturor forțelor pentru o eficiență maximă și o extindere continuă a concernului.

În prezent, Krajowa Spółka Cukrowa S.A are în proprietate șapte fabrici de zahăr în Polonia și una în Moldova, este acționar unic al unei fabrici de dulciuri, al unei uzine de făină și panificație, al unei întreprinderi de producere a amidonului și al unei fabrici de conserve. Capacitatea de producere a fabricilor de zahăr ale companiei constituie 900 000 de tone de zahăr pe an, cu posibilitatea de extindere până la un milion de tone. În total concernul prelucrează în jur de 5 000 000 de tone de sfeclă de zahăr pe an, care este cultivată de aproximativ 17 mii de fermieri pe o suprafață de circa 80 de mii de hectare. Din totalul zahărului produs, 30 la sută este exportat în țări ale Europei, Asiei, Orientului Apropiat, dar și în țările CSI. Pentru extinderea volumului de export s-a decis construirea unui port agroindustrial în orașul polonez Gdansk. Anunțul a fost făcut de către președintele companiei Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

În acest context, merită de menționat, că anume concernul polonez investește în continuare în dezvoltarea întreprinderilor sale, inclusiv în compania „Moldova-Zahar” SRL.

Doar în acest an, în modernizarea fabricii de zahăr de la Cupcini au fost învestite peste 1,2 milioane de euro.


La deschiderea unei noi linii de ambalare președintele companiei investitoare Krajowa Spolka Curowa S.A., Pawel Piotrowski, a declarat: „Până la ziua de azi am investit în „Moldova Zahăr” SRL mai mult de 15 milioane de euro pentru a face compania una cât mai modernăși eficientă, în care condițiile de muncă pentru angajați să fie cât mai bune. Asta facem și în continuare. Scopul nostru este ca

„Moldova Zahăr” SRL să fie o companie foarte profesionistă”.

Industria producătoare de zahăr are un rol strategic substanțial în economia națională a Moldovei și poartă un caracter profund social. În această ramură sunt antrenați mii de cetățeni moldoveni, iar fabricile de zahăr contribuie la crearea noilor locuri de muncă. Industria zahărului, la rândul său, contribuie la dezvoltarea altor sectoare ale economiei naționale. Tocmai de aceea, dezvoltarea ei duce la prosperarea Republicii Moldova

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?