X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Mai multe facilităţi pentu beneficiarii proiectului Prima Casă

14 dec. 2017,, 09:11   Societate
4571 3

Veniturile obținute peste hotare de soție, soț sau rudele de gradul întîi ale celor care vor accesa programul "Prima Casă" vor fi considerate eligibile.

Decizia a fost luată de Comisia Economie, care a examinat mai multe amendamente înainte de votul din a doua lectură. Condiția este ca aceste venituri să fie obținute legal şi să fie confirmat prin acte.

"Am acceptat veniturile din străinătate ca să stea la bază, inclusiv să fie fidejusor în cadrul creditului. Deja este un pas pentru a stimula, totuși, implementarea acestui proiect", a spus Ștefan Creangă, președintele Comisiei Economie.

Unii deputați au insistat ca programul să fie accesibil şi moldovenilor care muncesc în străinătate.

"Aceasta nu poate fi un impediment sau o barieră pentru cei care lucrează legal, care au un contract pe un termen nedeterminat. Să definim acele criterii care ar putea duce la legiferarea acestor persoane", spune Vladimir Cernat, deputat neafiliat.

"Noi nu putem să nu avem pîrghii pentru a verifica cît de real este acest contract. Eu chiar nu pot să verific dacă compania această există în afara RM", a menţionat Iurii Cicibaba, viceministru al Finanțelor.

Potrivit lui Cernat, una dintre băncile din țară oferă credite cetățenilor care muncesc peste hotare, iar această practică ar putea fi preluată în cadrul programului "Prima Casă". Membrii Comisiei au decis să revină însă la acest aspect peste jumătate de an de la implementarea proiectului. Experții cred că decizia va avea un impact pozitiv, deoarece mai mulți cetățeni vor putea accesa un credit ipotecar.

" În momentul în care persoane este fezabilă și dispune de mijloace, eu cred că această persoană poate și trebuie să eligibilă, mai ales că proiectul Prima Casă este unul foarte bun", a declarat Roman Chirica, expert economic .

Autoritățile au mai anunțat că lucrează la elaborarea unei noi legi, care să faciliteze accesul bugetarilor la acest program. La "Prima Casă" pot depune toţi moldovenii de pînă la 45 de ani, care au un loc de muncă oficial. Beneficiarii nu trebuie să aibă un alt imobil sau credit ipotecar activ, iar salariul lunar trebuie să fie de două ori mai mare decît rata lunară. Pentru început, aceștia trebuie să achite 10 la sută din valoarea apartamentului, care nu trebuie să depășească un milion de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?