Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Anastasia Duca, „mai mult femeie decît Doamnă”

14 dec. 2017,, 04:30   Societate
2575 0

Anastasia Duca, soția domnitorului Moldovei Gheorghe Duca, fiica Dafinei Ecaterina Dabija și a lui Dumitru Buhuș, pare a fi fost o femeie încîntătoare, înaltă, mlădioasă, ochi negri focoși, nasul subțire și gura mică. Era deșteaptă, energică și plină de temperament.

"Anastasia n-a știut pînă la urmă, să-și țină demnitatea și rangul. A fost mai mult femeie decît Doamnă. Și Padișahul a gasit-o atît de frumoasă, încît dărui voievodului Duca, la prima pedeapsă din domnie, viața, și primi în schimb o blană de «mosc» neagră", - scrie istoricul C. Gane.

După detronarea lui Duca-Voda, Anastasia și cele trei fete au luat drumul Constantinopolului, și s-au oprit la locuința lor, în apropiere de Poarta Maritimă a Fanarului, înspre Eyub. Acolo, pe malul Bosforului, se afla și casa lui Șerban Cantacuzino, refugiat. Duca se afla la inchisoare. "Însa în linistea aceea patriarhala, patimile se răscoliră în sufletul lui Șerban și al Anastasiei. Farmecul nopților Bosforului biruind, fosta Doamnă a Moldovei și Viitorul Domn al Munteniei se iubiră. Cum e și firesc, numai două persoane n-au avut habar de această intrigă amoroasă: Maria Cantacuzino, femeia lui Șerban, și Gh. Duca, soțul Anastasiei".

Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?