X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Softul care demască identitatea dublă, acum și în Moldova

13 dec. 2017,, 17:01   Ştiinţă şi IT
2512 0

Agenţia Servicii Publice a implementat programe care exclud orice fapt de identitate dublă a persoanei. „Avem un soft nou care încă nu a fost implementat nici de vecinii din Ucraina şi România”, a menţionat directorul instituţiei, Serghei Railean, într-un interviu pentru agenția Moldpres.

„Softul a fost introdus în urma unui proiect realizat în colaborare cu Uniunea Europeană. Este vorba de un program deosebit de complicat, care recunoaşte în cîteva secunde persoanele cu dublă identitate sau care sînt date în căutare. Softul are peste o sută de parametri ai feţei, ce pot fi depistaţi după o simplă fotografie. Omul poate să-şi facă operaţie plastică, să-şi lase barbă, să-şi modifice chipul prin diferite metode că oricum va fi identificat”, a precizat Serghei Railean.

Potrivit oficialului, această inovaţie permite o cooperare eficientă cu organele de drept. „Am avut cazuri cînd cetăţenii noştri plecau peste hotare, reveneau, schimbau o literă în nume şi îşi făceau acte noi, cu alt cod unic personal. Acum acest lucru este imposibil şi avem deja exemple cînd astfel poliţia a reuşit să găsească persoane aflate în căutare, cu dublă identitate”, a relevat directorul Agenţiei Servicii Publice.

În altă ordine de idei, Railean a specificat că în prezent instituţia pe care o conduce deţine toate certificatele de calitate internaţională care asigură securitatea datelor şi registrelor de stat, „iar acest fapt a făcut ca, deocamdată, să nu avem nicio situaţie ieşită din comun în privinţa securităţii cibernetice”.

„Mai multe prevederi ale Acordului de asociere a R. Moldova cu UE ţin de securitatea documentelor, or, sistemele noi de protecţie în paşapoartele biometrice, buletinele de identitate şi permisele de conducere de tip policarbornat au asigurat imposibilitatea falsificării”, a subliniat în context sursa citată.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?