X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Astăzi creștinii îl sărbătoresc pe Sfîntul Andrei

13 dec. 2023,, 07:45   Societate
3778 0

Despre Sfîntul Apostol Andrei (30 noiembrie/13 decembrie) se spune că era primul dintre ucenicii lui Hristos, frate cu Sf. Apostol Petru, ucenic al Sfîntului Ioan Botezătorul.

S-a nascut in Betsaida Galileia, localitate situata pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte. Din Sfînta Evanghelie aflăm că era frate al lui Simon Petru. Ambii au fost pescari, alături de tatăl lor.

Avînd în vedere că Andrei era evreu, nu se știe cu exactitate dacă numele Andrei era numele lui real (acesta fiind de origine grecească). Potrivit cercetătorilor, numele Andrei era destul de prezent printre evrei, încă din perioada sec. II-III d.Hr.

După ce se hotărăşte sa-l urmeze pe Iisus Hristos, devine „cel dintîi chemat”, potrivit scripturilor. După Învierea lui Iisus şi coborîrea Duhului Sfînt (la Rusalii), Apostolii s-au întîlnit şi au tras la sorţi cine şi unde să se ducă pentru propovăduirea credinţei creştine. Sfîntului Andrei i-a revenit ținuturile Sciţiei şi Traciei.

După multe peregrinări, el se stabileşte în Peloponesul grecesc, în oraşul Patras, lînga Corint, unde este executat din ordinul guvernatorului roman Aegeas, pe timpul domniei Împăratului Nero. Surse bisericeşti mărturisesc că Sfîntul Andrei, condamnat la moarte, a rugat să fie răstignit pe o altfel de cruce decît cea a lui Iisus. Astfel, el a fost răstignit pe o cruce în forma de X cu capul în jos, căreia i s-a spus „Crucea Sfîntului Andrei”. Astăzi această formă a crucii se regăseşte pe steagul Scoţiei, Irlandei, pe cel al Flotei Militare Ruse etc.


Sfîntul Apostol Andrei este, conform tradiției, primul care a adus creștinismul pe meleagurile noastre. Sărbătoarea lui este singura care a dat denumirea populară unei luni - decembrie. După cum se știe, în popor e numită Îndrea, Undrea.

14
2
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?