Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Autoritățile ruse au blocat site-urile organizațiilor străine

12 dec. 2017,, 23:30   Externe
2537 2

Autoritățile ruse au blocat marți site-urile organizațiilor străine active în Rusia, desemnate drept 'indezirabile' pe teritoriul rus, printre care cel al mișcării politice Open Russia (Rusia deschisă) a fostului oligarh în exil Mihail Hodorkovski, informează AFP.

O lege semnată în 2015 de Vladimir Putin permite desemnarea organizațiilor străine ce activează în Rusia drept 'indezirabile'. Ulterior, acestea pot fi interzise, fie că este vorba de ONG-uri, fundații sau întreprinderi.

Agenția rusă pentru monitorizarea mass-media, Roskomnadzor, a anunțat într-un comunicat că a adăugat, la cererea Parchetului General, pe lista organizațiilor blocate pe teritoriul rus site-urile a 11 organizații ce corespund în prezent acestei clasificări.

Printre aceste organizații se numără structuri britanice avînd legături cu Open Russia, precum și Institute of Modern Russia, afiliată Open Russia și prezidată de fiul opozantului, Pavel, dar și fundația Open Society finanțată de George Soros.

Lansată în septembrie 2014 de către Mihail Hodorkovski, mișcarea Open Russia vizează unirea forțelor proeuropene în Rusia, în vederea constituirii unei opoziții comune împotriva președintelui Vladimir Putin.


Odată cu apropierea alegerilor prezidențiale, în martie 2018, fostul oligarh și-a exprimat susținerea atît pentru opozantul Aleksei Navalnîi, care nu va putea candida din cauza trecutului său judiciar, cît și pentru jurnalista Ksenia Sobciak.

'Site-ul Open Russia este blocat pe teritoriul rus' de 'majoritatea' furnizorilor de acces la internet, a anunțat la rîndul său această organizație.

Birourile postului rus al Open Russia au fost percheziționate la sfîrșitul lui aprilie. Parchetul rus i-a reproșat la acea dată organizației că promovează 'programe și proiecte menite să discrediteze rezultatul alegerilor din Rusia și să determine clasificarea lor drept ilegale'.

Mihail Hodorkovski a fost arestat în 2003 și a stat aproape zece ani în închisoare pentru 'furt și escrocherie la scară extinsă' și 'evaziune fiscală', înainte de a fi grațiat în 2013 de Vladimir Putin. De atunci, el locuiește în Europa, în Marea Britanie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?