Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Cum şi cînd vom scăpa de ambuteiajele din capitală? (VIDEO)

12 dec. 2017,, 15:40   Societate
3583 1

Ambuteiajele sînt la ordinea zilei în fiecare dimineaţă sau seară în Chişinău. Iar şoferii pierd timp şi nervi de fiecare dată cînd se află în trafic. E de vină numărul mare de maşini sau dispunem de o proastă gestionare a sistemului?

Am încercat să aflăm un răspuns la această întrebare de la Ilie Bricicaru, doctor în ştiinţe tehnice, expert internaţional în siguranţă rutieră.

„Siguranța rutieră sau ingineria de trafic este o abordare profundă, în care trebuie luaţi în calcul trei factori: mașina, drumul şi omul. Cînd la nivel de management se va înțelege că trebuie să abordăm toți acești factori ca un sistem și nu doar să învinuim pe cineva, atunci lucrurile se vor schimba”, comentează expertul.

Iar pentru a scăpa de ambuteiajele kilometrice, e nevoie de efectuarea unei analize pentru stabilirea funcţionalităţii străzilor, afirmă Bricicaru.

„Cei care gestionează sistemul ar trebui să vadă care este problema. Nimeni nu a făcut o analiză pentru a vedea care sînt fluxurile în oraș, pe unde se intră în oraș, pe unde se iese, care este funcționalitatea străzilor în Chișinău. Nu e greu să facem un studiu și să vedem cum împărțim străzile și drumurile din oraș, ca să le putem clasifica funcțional, iar apoi, pe aceste străzi să stabilim un management clar de viteză”, a adăugat doctorul în ştiinţe tehnice.


Potrivit lui Bricicaru, Chişinăul va scăpa de ambuteiaje atunci cînd vom avea o circulaţie bine organizată şi studiată, iar atîta timp cît îi vom învinui doar pe conducătorii auto, lucrurile nu se vor schimba.

„Tot mai des lumea se întreabă de ce orașul este atît de aglomerat. Păi, orașul este aglomerat nu din cauza numărului mare de mașini. Da, este și asta o problemă, însă avem ambuteiaje fiindcă se circulă haotic, organizarea circulației nu este studiată și produsă la nivelul cuvenit. Este nevoie de studierea problemei în primul rînd, fără a pune totul în capul șoferului, fiindcă șoferul este un individ care gîndește diferit. Trebuie să coborîm profesional la mintea fiecăruia, fiecăruia să-i dăm informația necesară pentru substanța lui cenușie pentru a gestiona o situație”, a conchis Ilie Bricicaru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?