X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Declarație importantă: Lukașenko despre cooperarea Moldovei și Belarusului

12 dec. 2017,, 16:21   Politică
5115 1

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a declarat despre disponibilitatea sa de a dezvolta cooperarea cu Moldova, inclusiv ca să o aducă pînă la nivelul, care a existat în perioada Uniunii Sovietice.

Potrivit presei bieloruse, șeful statului belarus a făcut declarația în cauză laîntîlnirea de la Minsk cu premierul moldovean Pavel Filip.

"Slavă Domnului că în relațiile noastre cu Moldova nu există absolut nici un factor subiectiv. Este mult bun simț. Dacă este necesar, sîntem gata să restabilim nivelul relațiilor economice, care au existat în perioada Uniunii Sovietice, pentru că nu e nevoie să refacem nimic altceva. Nu am considerat Moldova în niciun fel stat străin, după prăbușirea Uniunii Sovietice. Suntem îngrijorați de ceea ce se întîmplă acolo", a declarat președintele Belarusului.

Alexandru Lukașenko a subliniat că atît Moldova e cointeresată în relațiile cu Belarus, cît și Belarus în Moldova. El a menționat că încă în perioada Uniunii Sovietice a fost de multe ori în Moldova. "O țară înfloritoare, frumoasă. Ea doar nu a dispărut nicăieri, oameni frumoși ca și belarușii – muncitori. Pămînturi bune care dau ceea, de ce avem noi nevoie. Avem, de asemenea, multe lucruri în ce privește echipamentul tehnic, de care aveți nevoie", a spus președintele Belarusului.

"Important este ca statele să existe ca un tot întreg, nu divizate, nu fragmentate, nu rupte în bucăți și ca pe aceste teritorii oamenii să trăiască fericit". Dacă așa va fi, atunci și schimbul de mărfuriva fi acela la care ne străduim să ajungem: tot mai mare și mai mare", este convins șeful statului belarus.

"Dacă veți avea careva dorințe suplimentare de a lucra pe piața din Belarus, nu vom avea nici o problemă, pentru că veniți la noi cu acele mărfuri, pe care noi nu le producem. Dacă veți avea ocazia și dorința, ca noisă fim mai bine reprezentați pe piața Moldovei, fiți siguri că o vom face rapid și prompt", a dat asigurări Alexandru Lukașenko.

La rîndul său, Pavel Filip i-a mulțumit părții belaruse pentru sprijinirea Moldovei în cele mai grele vremuri, cînd au apărut dificultăți la nivel internațional. "Pentru aceasta venim cu mulțumiri speciale pentru Dvs. Poporul nostru va ține întotdeauna minte acest lucru", a spus el.

Potrivit spuselor primului-ministru, la ziua de astăzi relațiile dintre Moldova și Belarus se dezvoltă destul de activ, inclusiv la nivelul contactelor dintre cercurile de afaceri. "Încă în cadrul primei mele vizite am convenit că vom organiza întîlnirile Comisiei Interguvernamentale de două ori pe an, pentru că atunci este mai des posibil să facem totalurile și să înțelegem ce am reușit să realizăm și ce nu am reușit să rezolvăm din chestiunile trasate, iar acest lucru dă rezultate", a remarcat Pavel Philip.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?