Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Cifra de afaceri dintre Moldova și Belarus va crește la 200 mil. dolari

12 dec. 2017,, 12:41   Economie
2124 2

Volumul schimburilor comerciale dintre Moldova și Belarus în perioada ianuarie-septembrie 2017 a crescut cu peste 10% și, conform prevederilor, urmează să ajungă la 200 de milioane de dolari pînă la sfîrșitul acestui an.

Acest fapt a fost menționat de către prim-ministrul Pavel Filip în discursul său la Forumul de Afaceri Moldo-Belarus, desfășurat Minsk, la care au participat 120 de agenți economici din Moldova și Belarus, relatează NOI.md.

Participanții la reuniune au fost salutați de către prim-ministrul Pavel Filip și vicepremierul Republicii Belarus Mihail Rusîi.

Pavel Filip a subliniat că Republica Belarus se numărăr printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, poziționîndu-se pe locul nouă. Volumul schimburilor comerciale între țările noastre a sporit cu peste 10%, în perioada ianuarie-septembrie 2017, și urmează să ajungă la 200 de milioane de dolari, pînă la finele anului curent. În prezent, în Republica Moldova activează peste 80 de companii cu capital belarus. „Republica Belarus este un prieten adevărat al Republicii Moldova și, atunci cînd ne-a fost greu, Belarusul ne-a întins o mînă de ajutor, inclusiv în plan economic”, a spus Pavel Filip.

Totodată, șeful Executivului a menționat că Forumul de Afaceri constituie o platformă eficientă de aprofundare a cooperării comercial-economice, care va facilita iniţierea noilor proiecte comune. Prim-ministrul i-a încurajat pe întreprinzători să stabilească contacte directe şi noi parteneriate.


Pavel Filip a specificat că ţara noastră oferă o serie de avantaje pentru oamenii de afaceri, inclusiv posibilitatea de a exporta produse, atît în Vest, cît și în Est. Republica Moldova are semnate acorduri de liber schimb cu Uniunea Europeană, țările CSI și CEFTA, cu Turcia, iar cel cu Republica Populară Chineză va fi semnat în curînd.

Şeful Executivului a accentuat că activitatea guvernului de la Chișinău este axată pe dezvoltarea economică a ţării, pe sporirea competitivității economiei naționale, fapt care va genera creșterea nivelului de viață al cetățenilor. În context, a fost menționată reducerea numărului actelor permisive de la peste 400 pînă la 149, care vor putea fi obținute prin intermediul ghișeului unic. În același timp, a fost micșorat numărul instituţiilor cu funcţii de control, a fost reformat sistemul controalelor de stat și a fost simplificată procedura de prezentare a rapoartelor de către agenţii economici.

De asemenea, urmează să fie realizată reforma privind reducerea presiunii și abuzurilor organelor de drept asupra mediului de afaceri. „Sarcina autorităților este să identifice problemele mediului de afaceri, să distrugă barierele existente și să construiască punți de legătură”, a subliniat premierul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?