X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Rusia a început să își retragă trupele din Siria

12 dec. 2017,, 10:55   Externe
2018 1

Rusia a început să-și retragă trupele din Siria, după ce Vladimir Putin a cerut acest lucru Ministerului Apărării de la Moscova.

Liderul de la Kremlin a dat acest ordin în timpul unei vizite neanuțate la baza aeriană rusă Hmeymim din Siria, relatează BBC News. Intervenţia Moscovei în această țară a permis regimului Assad să obţină victorii importante.

Vladimir Putin a făcut un anunț similar în urmă cu martie 2016, însă operațiunile militare ale Moscovei au continuat în Siria. Acum, în timpul unei vizite la baza aeriană Hmeymin, liderul de la Kremlin a cerut retragerea grupului militar.

„Ordon Ministerului Apărării şi şefului Statului Major să înceapă retragerea grupului militar rus spre locaţii permanente”, a declarat Vladimir Putin.

„Am luat o decizie: o parte semnificativă a contingentului rus de trupe aflat în Siria se întoarce acasă în Rusia”, a adăugat acesta.


Întrebat cît va dura retragerea trupelor ruse, ministerul rus al Apărării, generalul Serghei Șoigu, a afirmat că acest termen „depinde de situație”.

În timpul vizitei, Putin s-a întîlnit în cursul vizitei cu preşedintele sirian Bashar al-Assad. De altfel, intervenția rusă directă în conflictul din Siria, de parte aregimului de la Damasc, începînd cu anul 2015, a schimbat cursul războiului din această țară. Raidurile ruse au ajutat forțele loiale lui Assad să cîștige victorii importante împotriva extremiştilor şi opoziţiei moderate. Moscova a spus că țintele sale sînt teroriștii, însă activiștii au acuzat țara că a bombardat zonele în care se aflau luptători rebeli, precum și civili.

Vladimir Putin a vizitat baza de la Hmeymin, unde s-a întîlnit cu președintele sirian Bashar al-Assad. Alături de cei doi lideri este și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu

În urmă cu o săptămînă, Rusia a anunţat recent că întreg teritoriul Siriei a fost eliberat de terorişti, după eliminarea completă a grupării teroriste Statul Islamic din această ţară. Acum, în timpul vizitei, Vladimir Putin a spus că „dacă teroriștii vor ridica din nou capul”, Rusia va „lansa atacuri asupra lor cum nu au mai văzut”.

„Nu vom uita niciodată victimele și suferințele înregistrare în lupta împotriva terorii atît aici în Siria, cît și în Rusia”, a mai declarat liderul rus.
El i-a spus președintelui Bashar al-Assad că Rusia vrea să colaboreze cu Iran, un alt aliat al guvernului de la Damasc, și Turcia, care susține opoziția siriană, pentru a readuce pacea în Siria.

BBC notează că Vladimir Putin a mers în Siria la doar o săptămînă după ce a anunțat oficial că va candida la alegerile prezidențiale din martie. Încheirea operațiunilor militare ruse în Siria ar fi o mișcare apreciată de electoratul rus. Moscova vede această campanie din Siria ca pe un succes, căci Rusia a reușit să păstreze la putere un aliat-cheie, președintele Bashar al-Assad. Totodată, Rusia și-a extins sferele de influență în Orientul Mijlociu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?