Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Introducerea vectorului european în Constituție ar influența procesul politic din țară

12 dec. 2017,, 08:51   Politică
2907 1

Introducerea vectorului european în Constituție ar influența procesul politic din Moldova, mai ales avînd în vedere că lupta interpartinică se bazează pe factorul geopolitic.

Declarația a fost făcută de către Alexandru Solcan, decanul Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative din cadrul Universității de Stat din Moldova, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

„Introducerea vectorului european în Constituție ar face mai puțin importantă în spațiul politic din Republica Moldova tema geopolitică, lucru care ar fi în beneficiul proceselor politice de la noi și în concurența politică pentru că programele partidelor atunci s-ar axa pe lucruri concrete, pe acțiuni obligatorii de a fi realizate”, spune decanul. Potrivit lui, clivajul care face diferența în campaniile electorale este cel geopolitic. Totodată, partidele care se axează pe acest clivaj și încearcă să dezbine societatea, au de pierdut.

Purtătorul de cuvînt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, susține că Republica Moldova nu poate să pună în aplicare totalmente Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în afara bunelor practici care sînt în UE, iar introducerea în Constituție a vectorului european înseamnă anume racordarea la aceste bune practici. „Noi trebuie să fim siguri că oricare analiză care se face referitor la Republica Moldova, în special în ceea ce privește statul de drept, nivelul de democratizare, justiția, combaterea corupției, toate sînt în contextul viziunii Uniunii Europene, iar aceasta este imposibil de făcut în afara acestui vector european care va fi scris în Constituție”, spune Vitalie Gamurari.

Luni, 11 decembrie, Curtea Constituțională a avizat pozitiv proiectul de lege, înaintat de 36 de deputați, pentru modificarea și completarea Constituției, prin introducerea în textul Legii fundamentale vectorului european în calitate orientare strategică a țării. Procedura de modificare a Constituției a fost inițiată de către Partidul Democrat. .

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?