X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Anvelopele de iarnă: sînt necesare sau nu? Ce spun specialiştii

20 dec. 2020,, 01:30   Externe
14830 0

Orice şofer responsabil ar trebui să ştie că anvelopele sînt unele dintre cele mai importante componente ale unui automobil. De ele poate depinde viaţa lui, ale pasagerilor din maşină, ale celorlalţi şoferi şi pietonilor.

De aceea nu ar trebui să vă zgîrciţi la aceste piese. Am văzut recent pe stradă un Audi A6 impecabil, model fabricat de doar cîţiva ani, cu anvelope de iarnă „no name”. Una dintre acestea era deja deformată. Cred că este mai bine să cumperi o maşină mai ieftină şi anvelope de calitate decît o maşină scumpă şi cauciucuri ieftine. Potrivit Autocar, anvelopele de proastă calitate, uzate sau care nu sînt umflate corespunzător reprezintă principala cauză a accidentelor petrecute pe drumurile din Marea Britanie. Într-o perioadă de 12 luni analizată, 446 de accidente au avut această cauză. Pe locul doi s-au situat sistemele de frînare defecte, cu 365 accidente provocate.

sînt multe ţări din Europa în care anvelopele de iarnă sînt obligatorii

Romînia nu este singura ţară din Uniunea Europeană sau din Europa care obligă şoferii să folosească anvelope de iarnă în anumite condiţii. Potrivit Michelin, aceasta sînt obligatorii, de asemenea, în Germania (cînd şoselele sînt acoperite cu zăpadă sau gheaţă), Suedia (1 decembrie - 31 martie), Estonia, Islanda (1 decembrie - 14 aprilie), Croaţia, Finlanda, Cehia (1 noiembrie - 31 martie), Serbia sau Austria (1 noiembrie - 15 aprilie).

Ce spun producătorii şi alte instituţii


Potrivit Continental, unul dintre cei mai mari şi respectaţi producători mondiali de anvelope, un automobil care merge pe gheaţă cu cauciucuri de vară va avea nevoie de 43 de metri pentru a frîna complet. Cu anvelope de iarnă va frîna complet în 35 de metri. Asta deoarece anvelopele de iarnă sînt realizate dintr-un material mai moale şi au mai multe „flori” şi şabloane, gîndite special pentru deplasarea pe zăpadă şi gheaţă. Astfel, acestea se comportă mai bine decît cele de vară la temperaturi mai mici de 7 grade Celsius.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?