Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Cum în Moldova se luptă cu HIV/SIDA

8 dec. 2017,, 18:01   Societate
22551 0

Vladislav Bordeianu

Urmînd recomandările OMS, autoritățile Moldovei intenționează, către anul 2030, să reducă la zero ratele de infectare cu HIV, de discriminare a persoanelor infectate ce HIV și de mortalitate cauzată de SIDA, precum și să renunțe treptat la finanțarea din partea Fondului global.

Ciuma secolului ХХ

Conform datelor statistice, HIV (Virusul Imunodeficienței Umane) a luat viața a circa un milion de persoane, iar în total, la nivel mondial, în urma consecințelor infectării cu HIV au decedat peste 35 de milioane de pacienți. Sînt cele mai proaspete date din buletinul informativ al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Experții menționează: în pofida faptului că grupul de risc include consumatorii de droguri, oamenii aflați în detenție și homosexualii, numărul de cazuri în rîndul heterosexualilor este în creștere. Există o tendință de creștere în ciuda tuturor măsurilor preventive. Pe lîngă asta, doar 70% dintre persoanele infectate cu HIV își cunosc statutul.

Totuși, cei la OMS au certitudinea că programele implementate în diferite țări ale lumii dau roade. Conform statisticilor, în ultimii 16 ani, numărul cazurilor noi de infectare cu HIV s-a redus cu 40%, iar mortalitatea – cu o treime. În consecință, a fost salvată viața a 13 milioane de oameni.

În ajunul Zilei Mondiale de luptă cu SIDA, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a dat publicității niște date conform cărora, la finele anului2016, în Moldova erau înregistrați 11.043 de infectați cu HIV, și pe parcursul primelor nouă luni ale anului 2017, un număr de 614 pacienți au fost diagnosticați ca fiind purtători ai infecției HIV. Însă numărul estimat al tuturor purtătorilor este de cca 15 mii de cetățeni ai RM. Pe parcursul ultimilor trei ani, peste 800 de persoane află anual că s-au infectat cu HIV. Astfel, în 2016 au fost înregistrate 832 de cazuri noi, dintre care 95 s-au depistat în timpul gravidității, în 2015 – 818 de cazuri noi de infectare.


Statistica a demonstrat că 85% dintre cazurile de infectare cu HIV se produc pe cale sexuală. Experții menționează ignoranța sexuală totală și atitudinea nepăsătoare față de propria sănătate a multora dintre cei infectați. Însă multă lume consideră că HIV este soarta narcomanilor și a prostituatelor. La toate problemele existente se adaugă disidenții HIV, care refuză tratamentul. Peste 50% dintre cazurile noi de infectare cu HIV se depistează deja la stadiul SIDA. Vîrsta medie a cetățenilor Moldovei care trăiesc cu HIV este de 38,9 ani. Din numărul total al cazurilor înregistrate, cota bărbaților este de 58%, a femeilor – de 42%.

Doar jumătate dintre cei infectați își cunosc statutul și doar o treime urmează tratamentul. De aceea, consideră specialiștii, astăzi este important să fie depistați oamenii care trăiesc cu HIV și să le fie asigurat accesul la tratament. S-a demonstrat că, dacă statutul HIV este depistat la timp și se iau măsuri pentru tratamentul respectiv, omul poate trăi o viață lungă și deplină.

Cei de la Ministerul Sănătății menționează că în Moldova există suficiente programe preventive și curative. Însă bolnavii se ciocnesc adesea cu stigmatizarea și discriminarea lor de către societate. Deși trăim în secolul dezvoltării tehnologiilor informaționale și nu ne închipuim viața fără computere și internet, în ce privește problemele în cauză societatea a rămas în Evul Mediu. Frica și etichetele născocite adesea prevalează în raport cu bunul simț.

Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoaștem despre virus

El nu se transmite:

pe cale aeriană sau prin picături;

prin săruturi;

prin traiul în comun ;

la consumarea în comun a alimentelor și băuturilor ;

în saune sau bazine;

prin înțepăturile insectelor care se hrănesc cu sînge.

La temperatura de 56°С HIV moare în 30 minute, la 100°С – imediat.

- În Moldova există o epidemieHIVconcentrată, a spus coordonatorul Programului național de prevenire și control al HIV/SIDA și infecțiilor cu transmitere sexuală, Iurie Climașevschi, în cadrul punții video consacrate Zilei Mondiale de Luptă cu SIDA (la care au participat experți din Rusia, Belarus, Kazahstan, Kirghizia și Tadjikistan). Este o situație în care mai puțin de 1% din populație este purtătoare de HIV, însă nu mai mult de 5% dintre cei bolnavi se află în grupurile de risc. Nivelul de răspîndire este de pînă la 0,2%. De la începutul dezvoltării epidemiei – anul 1987 – și pînă la 1 octombrie 2017, au fost înregistrate 11,6 mii de persoane infectate cu HIV. În total au decedat 3137 de persoane infectate. În 2016, în urma bolilor provocate de HIV, au decedat 246 de persoane. Peste 8 persoane infectate se află la evidență. Aproape 5 mii de pacienți infectați cu HIV primesc tratament antiretroviral, 75% dintre aceștia au sarcina virală zero. Grație HAART (HAART (Highly Active Antiretroviral Therapy – terapia antiretrovirală înalt activă), majoritatea celor infectați cu HIV pot duce un mod de viață normal. HAART este o metodă de tratare a infecției HIV, care constă din administrarea a trei-patru preparate.

Însă aceasta nu ne poate liniști. Conform datelor spectrului, în Moldova cca 15,5 mii de persoane trăiesc cu HIV, de aceea, avem mult de lucru. Cît despre nivelul transmiterii verticale a HIV de la mamă la făt, în 2016 acesta era de 1,48%. În total, în anul 2016, 203 femei infectate cu HIV au născut copii sănătoși. Astăzi, în țară primesc tratament 120 de copii. Însă deja de anul viitor intenționăm să luăm măsuri de stopare a transmiterii verticale a infecției HIV, a dat asigurări expertul.

Cu condiția existenței unei echipări tehnice înalte și a accesibilității analizelor, cca 54% dintre persoanele infectate cu HIV își cunosc statutul. De aceea, diagnosticarea HIV și SIDA este o sarcină primordială. Această informație trebuie să ajungă la fiecare, pentru a depista boala la stadiile începătoare și a începe tratamentul în timp util.

În timpul apropiat se preconizează modificarea algoritmului de testare la HIV. În Moldova, ținînd cont de recomandările OMS, se va efectua testarea rapidă a sîngelui capilar prin aplicarea metodelor molecular-genetice avansate de cercetare – PCR (metodă moleculară ce permite identificarea materialului genetic, inclusiv a virușilor). Aceasta va reduce termenele de diagnosticare a infecției HIV de la cîteva luni la cîteva săptămîni, în cele mai bune cazuri – la o zi-două. Asta înseamnă că omul va avea posibilitatea să înceapă tratamentul antiviral mult mai repede.

- În plus, intenționăm să modificăm protocolul național pentru diagnosticarea și tratamentul infecției HIV și SIDA. – Vom urma principiul ”testează și tratează imediat după diagnosticul pozitiv”. Bolnavului îi va fi propus tratamentul. Ținînd cont de recentele recomandări ale OMS, va trebui îndeplinit un anumit volum de măsuri de pregătire a terenului pentru implementarea strategiei «90-90-90». Conform acesteia, către anul 2020, 90% dintre oamenii care trăiesc cu HIV își vor cunoaște statutul de purtător de HIV și vor beneficia de terapia antiretrovirală (HAART); la 90% dintre pacienții care primesc tratamentul, trebuie să se manifeste suprimarea virală (limitarea sau inhibarea totală a activității). Tot asta presupune și Programul național de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA și infecțiile transmise pe cale sexuală pentru anii 2016-2020 .

Ținînd cont de recomandările OMS, avem sarcina de a îmbunătăți tratamentul ART și a soluționa problemele de prevenire a infecției HIV post-contact și pre-contact. Trebuie menționat faptul că în Moldova profilaxia pre-contact nu a mai existat, este ceva nou. În primul rînd, aceasta va fi aplicată în cazul perechilor discordante (la care doar unul dintre parteneri este HIV-pozitiv) și al grupurilor vulnerabile.

O mînă de ajutor

Conform Programului național HIV/SIDA, către anul 2020, Moldova trebuie să acopere din bugetul de stat peste 60% dintre cheltuielile pentru prevenirea și tratarea HIV/SIDA. Deocamdată, republica se află în așteptarea unui nou grant pentru finanțarea Programului de luptă cu HIV/SIDA pentru următorii trei ani (2018-2020 ). Ajutorul financiar venit din partea Fondului global de luptă împotriva SIDA, tuberculoza și malaria (FG) de această dată se va reduce de la 11,7 mil. la 7,1 mil. euro. În total Moldova a beneficiat pînă în prezent de patru granturi ale Fondului Global, în sumă totală de $40 mil.

Conform datelor din 2014, care figurează în Programul național HIV/SIDA, cota mijloacelor alocate de bugetul de stat în aceste scopuri era de 13,4%, din fondurile asigurărilor medicale obligatorii – 29,6%, a donatorilor străini prin granturile oferite – 13,5% și, respectiv, deficitul a fost de 43,4%.

Experții menționează că reducerea finanțărilor din afară poate influența activitatea ONG-urilor care acordă asistență persoanelor HIV-pozitive în Moldova. Iată de ce ele trebuie să-și planifice existența ulteriaoră fără banii Fondului global, care aloca sume substanțiale pentru achiziționarea medicamentelor ARV, a produselor medicale pentru tratamentul continuu al pacienților HIV-pozitivi și pentru tratamentul și diagnosticarea gratuită, indiferent de disponibilitatea poliței de asigurare medicală.

Din spusele lui Iurie Climașevschi, în 2017, Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) pentru prima dată a alocat 2 mil. lei pentru două proiecte de profilaxie și prevenire a riscului de îmbolnăvire cu HIV și SIDA în grupurile cu risc sporit de infectare din Bălți și Chișinău. Pentru următorii ani se preconizează renunțarea treptată la finanțarea din Fondul Global, pentru ca statul să-și asume toate cheltuielile. „Către anul 2030, măsurile luate trebuie să se soldeze cu zero cazuri noi, zero decese și lipsa discriminării”, a punctat conducătorul Programului național de luptă împotriva SIDA.

De tratat nu se poate de deportat

- În Moldova, nu avem un aflux de imigranți. Din contra, moldovenii migrează în aceeași Rusie. Știm că acolo ei nu beneficiază de terapie antivirală. Uneori manifestăm înțelegere și le recomandăm un tratament pentru 3-6 luni. Dar este o mare problemă aici. Cît despre imigranții care se află pe teritoriul Moldovei, permisul de ședere este suficient pentru ca ei să primească terapia APV fără piedici. Dar cu condiția că după primirea cetățeniei vor face tratamentul deplin, a menționat Iurie Climașevschi.

Iar testarea, tratamentul – toate sînt gratuite. În cele patru centre regionale de asistență din Chișinău, Bălți, Comrat și Tiraspol bolnavii infectați cu HIV pot beneficia de asistență psihosocială și alte servicii.

Experții care au participat la puntea video consideră că amendamentele la legislație și lupta cu discriminarea vor permite reducerea numărului celor infectați cu HIV în Rusia printre imigranții de muncă.

Potrivit lui Davron Muhamadiev, coordonator pentru problemele de sănătate al Oficiului European al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie de la Budapesta, în ultimii ani, prin contribuția tuturor țărilor, s-a reușit obținerea unor succese considerabile în tratamentul și prevenirea răspîndirii SIDA. Conform datelor organizației de profil UN AIDS, în țările spațiului postsovietic situația este stabilă. În țările-donatoare de imigranți de muncă, tabloul arată mai bine decît în Rusia.

În cadrul punții video, Alexandr Mordovin, manager de programe la Reprezentanța regională de la Moscova a Federației, a menționat că, printre cazurile noi de infectare, cota imigranților este de cca 3%. El a mai spus că, în conformitate cu amendamentele legislației, de doi ani deja o anumită categorie de cetățeni străini pot rămîne în Rusia după depistarea infecției HIV.

- Astăzi nu toți imigranții cu statut de HIV pozitiv urmează a fi deportați, a menționat el. Dacă familia omului trăiește în Rusia, dacă aici îi sînt copiii, el rămîne în țară. Pe moment, se află în lucru problema oferirii serviciilor medicale acestei categorii de persoane. A fost înaintată propunerea de creare în CSI a unui fond special, ale cărui mijloace vor merge la tratamentul imigranților din aceste țări.

Daniil Kașnițki, cercetător științific la Școala Superioară de Economie din Moscova, a atenționat asupra faptului că în Rusia există problema accesului cetățenilor străini la deservirea medicală, în special al imigranților de muncă. Problema principală și bariera din calea accesului este lipsa poliței de asigurare medicală. Iar serviciile medicale incluse în polițe la perfectarea patentei sînt comparabile cu lista minimă a serviciilor medicale de urgență garantate de stat. Cu alte cuvinte, imigranții cheltuiesc cca 2-3 mii de ruble pe an, însă primesc cu puțin mai mult decît ceea ce și așa se oferă garantat.

Printre alți factori care complică situația expertul a specificat frica și discriminarea. Pentru a obține patenta, imigrantul trebuie supus examenului medical. La depistarea unei boli, cetățeanul străin practic se autoizolează de asistența medicală ulterioară, deoarece este amenințat cu deportarea. În plus, în Rusia cetățenii străini nu beneficiază de terapia antivirală, ceea ce îi lipsește de posibilitatea de a-și menține starea de sănătate la nivelul necesar. Astfel, în ultimii cinci ani Comisia interparlamentară CSI a dezbătut chestiunea armonizării legislațiilor, în primul rînd pentru a permite rudelor cetățenilor ruși să se trateze pe teritoriul țării.

Participanții la puntea video și-au exprimat speranța că pe viitor aceste scutiri se vor extinde asupra tuturor străinilor care au reședință legală în Rusia .

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?