Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

La un an de la formare, Mișcarea „Urmașii lui Ștefan” își face multe planuri (VIDEO)

10 dec. 2017,, 10:01   Societate
10889 4

La un an de la formare, Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan” își propune să realizeze încă multe proiecte și să transmită multe alte mesaje populației.

În cadrul reportajului de astăzi vă invit să îl cunoașteți pe Dumitru Roibu, în tînăr activist care nu vrea să-și lase țara, plecînd peste hotare în căutarea unei vieți mai bune, așa cum au făcut-o mulți alți tineri, dar vrea să încerce să schimbe lucrurile și să devină o personalitate aici, ACASĂ.

Dumitru s-a născut într-o suburbie a Chișinăului, a crescut într-o familie numeroasă, el fiind cel de-al șaselea copil și cel mai mic. El este omul care nu se plînge că în țară lucrurile nu stau tocmai bine, dar se străduie să facă ceva pentru ca tinerii din Republica Moldova să se mîndrească cu țara lor și cu istoria ei.

Încă de pe băncile universității a început să facă voluntariat, iar pentru el cea mai bună răsplată era nu cea materială, dar cea sufletească. A făcut voluntariat în cadrul proiectului Guvernul Tinerilor, dar și al altor proiecte. Atunci a înțeles că vrea să încerce cel puțin să schimbe lucrurile și să le adreseze un mesaj clar tinerilor: „Moldova are suficientă inteligență și tărie de caracter să izbutească și să devină o țară puternică!”.


În 2016 apare ideea de creare a unei mișcări de tineret de alternativă, care să ofere o altfel de viziune tinerilor și, totodată, o șansă de a crește profesional și de a învăța lucruri care în viitor să-i poată ajuta să își construiască succesul. Astfel, a luat naștere Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan”.

Deși începutul a fost unul greu, iar mulți au încercat să îi acuze și să le taie din start aripile, totuși tinerii din cadrul Mișcării au rezistat cu stoicism la toate atacurile.

„Noi ne-am propus să adunăm și să implicăm în activitățile noastre cît mai mulți tineri din țară, tineri care nu sînt indiferenți față de problemele cu care se confruntă societatea moldovenească, tineri cărora le pasă de viitorul țării noastre”, a menționat Dumitru.

Timp de un an, Mișcarea a reușit să realizeze în jur de 30 de proiecte, care reprezintă un motiv de mîndrie pentru tinerii din cadrul organizației.

Proiectele de suflet, care au adus o porție de experiență pentru tinerii implicați în cadrul proiectului, au fost:

• iExpert – proiect în cadrul căruia tinerii au reușit să-și dezvolte abilitățile și calitățile de lider, au avut posibilitatea să întîlnească oameni diferiți din Moldova, care au reușit să obțină succes în domeniul lor de activitate.

• Şcoala „Young Leadership Summer School” – în ea tinerii au învățat cum trebuie să scrie un CV, să țină un discurs public sau să scrie un articol de presă.

• Școala Națională de Patriotism – aici tinerii au încercat să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat să fii un patriot adevărat.

• Caravana Etniilor – pe parcursul a 2 luni, tinerii s-au întîlnit cu reprezentanți ai grupurilor etnice din Republica Moldova, care au încercat să se cultive toleranța față de reprezentanții altor etnii care locuiesc în Moldova.

• Școala de Dezbateri – proiectul are drept scop formarea și instruirea viitorilor lideri în domeniul dezbaterilor publice.

Festivalul Internațional al Tineretului – festival ce se desfășoară în localitatea Tohatin și care are drept obiectiv promovarea valorilor culturale din țara noastră; un proiect de suflet al lui Dumitru.

Pentru eroul reportajului de astăzi, a fi un adevărat Urmaș al lui Ștefan, înseamnă să nu pierzi niciodată încrederea în țara ta și să îți dorești unn viitor mai bun pentru ea.

„Nu poți să fii un adevărat Urmaș a lui Ștefan și, în același timp, să îți dorești distrugerea statului”, a afirmat Dumitru Roibu.

Alte reportaje din proiectul ”Moldovenii care scriu istoria” puteți găsi aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?