Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Reforma administrației publice locale va fi intensificată

6 dec. 2017,, 10:30   Politică
2180 0

În Republica Moldova, reforma administrației publice locale va fi intensificată.

Astfel, Consiliul naţional pentru reforma administraţiei publice va prelua funcţiile Comisiei paritare pentru descentralizare. Acest fapt a fost menționat în cadrul unei ședințe a Consiliului, prezidate de premierul Pavel Filip, la care au participat membri ai Guvernului, ai Parlamentului şi reprezentanţi ai partenerilor de dezvoltare.

Şeful Executivului a accentuat că reforma administraţiei publice este o prioritate absolută a Guvernului, aflîndu-se la baza mai multor reforme sectoriale. „Această reformă reprezintă o piatră de fundament pentru Republica Moldova, creînd premisele necesare pentru dezvoltarea socio-economică a ţării”, a spus Pavel Filip.

În context, a fost prezentată o retrospectivă asupra paşilor realizaţi privind restructurarea administraţiei publice centrale de specialitate, şi anume: reducerea numărului de ministere de la 16 la 9, reforma instituțiilor cu funcții de reglementare și control, depolitizarea funcției publice, reforma domeniului de cercetare și inovare. În realizarea acestor acţiuni s-a pus accentul pe profesionalism în procesul de selectare a cadrelor, optimizarea costurilor administrative, eficientizarea funcției publice și creșterea motivării financiare a angajaților administrației de stat.

„Noi nu doar încercăm să aducem serviciile mai aproape de oameni şi nu doar încercăm să concentrăm toate serviciile într-un ghişeu unic. Elementul de bază este simplificarea şi reducerea numărului de servicii”, a subliniat premierul.


Un alt subiect abordat în cadrul şedinţei a vizat reforma administraţiei publice locale (APL), fiind susţinută iniţiativa prim-ministrului de extindere a formatului Consiliului național pentru reforma administrației publice cu preluarea competenţelor Comisiei paritare pentru descentralizare.

În acest sens, Filip a reiterat necesitatea dinamizării reformei APL, menţionînd importanţa unei abordări integrate şi complexe. „Cînd vorbim despre descentralizare, trebuie să luăm în calcul şi posibilităţile. Decentralizarea declarativă nu-şi are sensul, aceasta trebuie să poată fi efectuată. O autonomie fără instrumente fezabile în realizarea acesteia nu-şi are sensul doar prin declaraţii”, a specificat premierul.

Pavel Filip a adăugat că reforma APL nu este orientată şi nu se face pentru primari, fiind centrată pe cetăţeni, astfel încît oamenii să se simtă mai confortabil în noua structură administrativ-teritorială a ţării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?