Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

CC a admis excepția de neconstituționalitate înaintată de Domnica Manole

5 dec. 2017,, 15:48   Societate
2344 0

Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate din Legea cu privire la verificarea titularilor și candidaților la funcțiile publice, și anume prevederile ce se referă la judecători.

Curtea s-a pronunțată ca urmare a sesizării formulate de către judecătoarea Domnica Manole, eliberată din funcție, transmite IPN.

În cadrul examinării, Domnica Manole a spus că aceste norme contravin principiului separării puterii în stat și Constituției. Potrivit ei, avizele emise de SIS, un organ executiv, atentează la principiul independenței și uzurpează atribuțiile puterii judecătorești.

Potrivit reprezentanților Guvernului și Parlamentului, sesizarea este neîntemeiată, întrucît avizele SIS au numai caracter consultativ, iar deciziile asupra activității judecătorilor aparțin Consiliului Superior al Magistraturii.

În urma deliberărilor, președintele Curții, Tudor Panțîru, a declarat că, examinînd materialele dosarelor și după audierea argumentelor părților, Curtea reține că legea fundamentală consacră principiul independenței, inamovibilității judecătorului. Curtea a relevat că independența judecătorului este o garanție împotriva presiunilor exterioare în luarea deciziilor, fiind justificată de necesitatea de a permite judecătorilor să-și îndeplinească rolul de gardieni ai drepturilor și libertăților omului. Curtea a menționat că verificarea judecătorilor de către SIS interferează cu independența puterii judecătorești.

„Oricît de clar ar fi redactată o normă juridică, în orice sistem de drept, există un element inevitabil de interpretare judiciară. Cu toate acestea, este indubitabil că în procesul de descoperire a factorilor de risc, Serviciul de Informații și Securitate nu poate analiza și da apreciere calității actelor judecătorești”, a notat Tudor Panțîru.

Curtea Constituțională a constatat că articolul 5 lit. a) și 15 alin. (2), (4) și (5) din Legea privind verificarea titularilor și a candidaților la funcții publice aduc atingere substanței principiilor independenței judecătorilor, precum și încalcă exigențele statului de drept, fiind contrare Constituției. Adițional, Curtea ava emite o adresă Parlamentului în vederea excluderii paralelismului legislativ în materia verificării integrității tuturor titularilor sau candidaților la funcții publice.

În luna aprilie a anului trecut, Domnica Manole a emis o hotărîre prin care Comisia Electorală Centrală a fost impusă să desfășoare referendumul constituțional inițiat de către Platforma „DA”. Adresarea la CSM pentru cercetarea judecătoarei a fost înaintată drept urmare a deciziei Curții Supreme de Justiție prin care s-a constatat caracterul vădit ilegal al hotărîrii emise de judecătoare și a sesizării președintelui CEC de atunci, Iurie Ciocan, prin care se solicita tragerea la răspundere penală a acesteia.

La începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al Magistraturii a declarat-o pe judecătoarea Domnica Manole incompatibilă cu funcția de magistrat. CSM a propus șefului statului să o elibereze din funcție, decretul fiind publicat la sfarșit de iulie. Magistrata a apreciat decizia CSM ca fiind o comandă politică, o decizie ilegală, cu depășirea flagrantă a tuturor prevederilor legale. Domnica Manole mai declara că hotărîrea CSM are și scopul de a intimida alți judecători care ar putea proceda cum a procedat ea, atunci cînd nu s-a lăsat influențată de către factorul administrativ.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?