Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

SIS, în dialog cu societatea civilă

5 dec. 2017,, 14:52   Societate
2476 0

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a organizat dezbateri în cadrul cărora au fost puse în discuție soluții pentru îmbunătățirea legislației în domeniul securitatii informationale, notează NOI.md.

Dezbaterile au fost susținute de către organizația internațională Freedom House.

Participanţii s-au expus pe marginea proiectului Concepţiei securităţii informaţionale a Republicii Moldova. Au fost abordate aspecte privind îmbunătăţirea proiectului şi ajustarea acestuia în conformitate cu realităţile constatate. Reprezentanţii societăţii civile au evocat unele exemple de bune practici internaţionale şi au adus argumente privind propunerile înaintate, astfel ca documentul de politici să fie compatibil cu cele din legislaţia comunitară dar, în acelaşi timp, să răspundă riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii informaţionale în spaţiul mediatic.

Pornind de la faptul că prezentul proiect are o importanţă deosebită pentru crearea sistemului securităţii informaţionale în Republica Moldova, SIS apreciază eforturile depuse şi implicarea activă a societăţii civile în dezvoltarea şi promovarea culturii de securitate.

Concepția stabileşte într-o formulă nouă normele ce reglementează scopul și obiectivele de bază în domeniul securităţii informaţionale a Republicii Moldova, principalele ameninţări la securitatea informaţională și metodele de cunoaştere, prevenire şi contracarare a acestora, direcţiile strategice şi tactice pe care statul urmează să le realizeze. Documentul prezintă autoritățile implicate în asigurarea și soluţionarea sarcinilor în domeniul securităţii informaţionale. De asemenea, sînt prezentate direcțiile de cooperare internaţională în domeniul securității informaționale.


Concepţia va servi drept bază pentru elaborarea direcţiilor politicii de stat în domeniul asigurării securităţii informaţionale şi a actelor normative corespunzătoare, perfecţionarea şi coordonarea activităţii autorităţilor publice, întocmirea programelor sectoriale de asigurare a securităţii informaţionale, precum şi pentru crearea unui sistem unic de protecţie a informaţiei.

Amintim că proiectul Concepției securităţii informaţionale a Republicii Moldova a fost supus revizuirii urmare a dezbaterilor în prima lectură şi în şedinţa plenară a Parlamentului din 23 iunie 2017.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?