Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Moldova va începe negocierile privind liberul schimb cu China

4 dec. 2017,, 14:00   Economie
2165 2

Republica Moldova va începe în curînd negocierile cu China privind semnarea Acordului de Liber Schimb între Republica Moldova și Republica Populară Chineză, informează NOI.md.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, anunțul a fost făcut de către viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, la întîlnirea cu viceguvernatorul provinciei, He Baoxiang, aflat într-o vizită de lucru în țara noastră pentru inițierea unor parteneriate directe dintre mediul de afaceri din cele două țări.

În cadrul discuției, oficialul chinez a accentuat că autoritățile provinciei Hunan sînt interesate în stabilirea unor relații directe cu Republica Moldova, pentru inițierea și dezvoltarea unor parteneriate durabile dintre agenții economici din ambele state în agricultură, comerț, industrie, infrastructură etc.

„Ținînd cont de potențialul economici al provinciei și așezarea geografică, în centrul Chinei, provincia Hunan, poate deveni un centru de promovare a produselor moldovenești pe un teritoriu foarte mare al Chinei”, a menționat He Baoxiang.

În context, viceguvernatorul l-a informat pe vicepremierul Octavian Calmîc, că, în prezent, în cel mai mare market al provinciei deja funcționează un show-room care comercializează vinuri moldovenești, iar în primul trimestru al anului 2018 urmează a fi deschis un pavilion permanent al Republicii Moldova în Centrul Comercial și de Expoziții al Produselor Internaționale din orașul Hunan.


„Consider că întrevederea de astăzi constituie un bun început al colaborării noastre și sînt convins că în timpul apropiat vom avea proiecte comune, cu impact pozitiv asupra relațiilor bilaterale”, a spus viceguvernatorul He Baoxiang.

La rîndul său, vicepremierul Octavian Calmîc a salutat intențiile autorităților provinciei Hunan de a stabili relații comercial-economice directe cu Republica Moldova, menționînd că în ultima perioadă colaborarea moldo-chineză are un trend pozitiv, fiind schițate proiecte de cooperare bilaterală în mai multe domenii – infrastructură, comerț, transporturi, tehnologii și comunicați, agricultură etc.

„În cel mai scurt timp, inițiem negocierile privind semnarea Acordului de comerț liber între Republica Moldova și Republica Populară Chineză, care va deschide noi oportunități de dezvoltare a relațiilor bilaterale, stabilirea unor parteneriate durabile dintre mediul de afaceri din ambele state, inițierea proiectelor investiționale etc.”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii.

În timpul discuțiilor au fost abordate un șir de aspecte tehnice, a căror soluționare ar facilita inițierea cît mai rapidă a unor proiecte de colaborare dintre agenții economici din Republica Moldova și provincia Hunan, identificarea produselor și serviciilor moldovenești pentru promovarea acestora pe piața respectivă etc.

Provincia Hunan este situată în partea centrală a Chinei și are o populație de circa 71 de milioane de locuitori. Centrul Comercial și de Expoziții al Produselor Internaționale este un proiect al Companiei Gaoqiao Market din Hunan, realizat cu susținerea guvernului local și a Biroului Comercial al provinciei Hunan. Suprafața totală a acestuia este de 23 mii m.p. O serie de țări au deschis pavilioane permanente, inclusiv România, Franța, Chile, Australia etc. La momentul actual, în cadrul acestui centru sînt expuse peste 12 mii de produse din 46 țări ale lumii.

În perioada ianuarie-septembrie 2017, comparativ cu perioada similară a anului trecut, volumul comerțului dintre Republica Moldova și China a înregistrat o creștere ci circa 26%, exporturilor moldovenești pe piața chineză, majorîndu-se cu circa 9 la sută. Vinurile din struguri ocupă primul loc în topul produselor exportate pe piața chineză, astfel China ocupă locul 4 în topul țărilor în care Republica Moldova exportă vinuri din struguri cu ponderea de 8,5%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?