X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Cititorul anului 2017. Premiul a fost obţinut de o elevă de 18 ani din Chişinău

4 dec. 2017,, 13:30   Societate
2080 0

O elevă de 18 ani de la Liceul „Mihai Eminescu” din capitală a devenit cititorul anului la categoria adolescenţi, după ce a participat la concursul „Bătălia cărţilor”.

În total, în finală au ajuns 12 elevi, de la mai multe licee din capitală, care au demonstrat în faţa juriului că sînt cei mai buni şi cei mai convingători cititori.

Olga Morozan a prezentat în faţa juriului cartea „Toate acele locuri minunat”, de Jennifer Niven. O emoţionantă poveste de dragoste despre o fată care învaţă să trăiască de la un băiat care vrea să moară. Juriul a rămas impresionant de prestanța tinerei, aşa că i-a acordat cel mai mare punctaj.

Olga spune că pentru ea lectura este o hrană a sufletului şi nu a numărat niciodată cîte cărţi a citit. În fiecare an sînt vreo 20 spune ea, iar setea de lectură este din ce în ce mai mare.

„Vin după ore, pot să vin de trei-patru ori pe săptămînă înainte de a merge la engleză. Cărţi diferite, de motivaţie, cărţi psihologice, cărţi care au fost nominalizate ca cele mai bune. Înainte de a lua o carte, eu mai întîi văd recenziile ei din mediul online", a mărturisit cîştigătoarea concursului.


172 de adolescenţi cu vîrsta cuprinsă între 15 şi 18 ani s-au înscris în concurs. În finală au ajuns doar 12 dintre ei, adică cei care au reuşit să citească cele zece cărţi propuse de organizatori şi care au făcut faţă cu brio testelor.

„Sînt selectate mai întîi de biblioteca judeţeană din Cluj şi au la bază cîteva criterii. Să nu fie incluse în programul şcolar. Să deţină diferite premii la nivel internaţional. Mesajul acestor cărţi trebuie să fie educativ, să inspire”, a spus directoarea Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, Mariana Harjevschi.

Membrii juriului au rămas impresionanţi de prestanța tinerilor. Sarcina celor din urmă a fost să convingă juriul să citească cartea lor preferată şi să răspundă la o serie de întrebări.

„Aceşti tineri vin şi se bat pe idei, pe cărţi, pe poziţii personale. Au şi multă dexteritate de dezbateri şi uneori chiar polimizează cu noi şi noi chiar îi provocăm", a afirmat membrul Juriului, Maria Pilchin.

Concursul „Bătălia cărţilor” a fost la a treia ediţie şi este organizat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj. Toţi finaliştii au primit în dar cîte o carte şi premii băneşti.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?