Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Marș, la 100 de ani de la crearea Republicii Democratice Moldovenești (FOTO/VIDEO)

2 dec. 2017,, 13:28   Societate
4602 5

Cea de-a 100-a aniversare de la crearea Republicii Democratice Moldovenești a fost marcată printr-un marș de către tinerii Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan” și ai Mișcării Naționale „Voievod”.

Manifestanții au mers de la Arcul de Triumf pînă la Monumentul lui Ștefan Cel Mare, unde au depus flori, transmite IPN.

Dumitru Roibu, președintele Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan”, a spus că situația actuală a țării se aseamănă mult cu perioada de acum 100 de ani, deoarece „și atunci existau provocări care s-au soldat cu faptul că Republica Moldovenească a fost lichidată de către autoritățile române”. „Ceea ce facem noi azi, chemăm tinerii și societatea să-și cunoască trecutul și istoria. Pentru noi este un motiv de sărbătoare, noi sărbătorim 100 de ani de stat moldovenesc pe acest teritoriu, cu anumite întreruperi și greutăți, dar totuși care a izbutit în timp”, a spus Dumitru Roibu.

Nicolae Pascaru, președintele Mișcării Naționale „Voievod”, consideră că în această zi are loc un eveniment care trebuie neapărat marcat și este salutabil faptul că mulți tineri fac acest lucru. „Este important să transmitem tinerilor această virtute pentru că, fără istorie, nu putem fi o țară suverană. Fără protecția acestei independențe, nu putem construi un politic sănătos, o economie sănătoasă”, a spus Nicolae Pascaru.

Tot astăzi va fi prezentat și al doilea episod al filmului „Istoria Moldovei”.

Republica Democratică Moldovenească a fost un stat a cărui autonomie față de Imperiul Rus a fost proclamată la 2 decembrie 1917 de către Sfatul Țării din Basarabia, organ reprezentativ al populației din regiune. La 24 ianuarie 1918 republica și-a proclamat independența. Iar la 27 martie 1918, Sfatul Țării a votat unirea cu România.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?