X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

În Moldova, în ultimii 10 ani a crescut exportul de miere

2 dec. 2017,, 15:30   Economie
4069 0

În ultimii 10 ani, exportul de miere al Republicii Moldova a crescut de 14 ori. notează NOI.md.

Apicultorii din Moldova s-au întrunit în cadrul Forumului Național Apicol pentru a discuta sporirea rolului apiculturii în economia țării și creșterea bunăstării apicultorilor


Apicultori, procesatori și exportatori de miere din toate regiunile Republicii Moldova s-au întrunit astăzi în cadrul Forumului Național Apicol pentru a discuta despre posibilitățile de dezvoltare a sectorului și creșterea profitabilității activităților apicultorilor locali. A doua ediție a Forumului Național Apicol, organizat de Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) în parteneriat cu proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, a întrunit circa 300 de participanți.


În cadrul evenimentului participanții au fost informați despre bunele practici în domeniu, prezentate de experți naționali și internaționali, dar și au discutat despre Programul Național de Dezvoltare a Apiculturii supus consultărilor publice de ministerul de resort. Totodată, apicultorii au inițiat un schimb de opinii despre perspectivele de dezvoltare a Asociației Apicultorilor.


Lynn Vega, directoarea interimară a misiunii USAID Moldova, a punctat în debutul Forumului că sectorul apicol din Moldova este în ascensiune în ultimii ani și dispune de potențial imens pentru a spori cantitatea de miere produsă și exportată. Potrivit Doamnei Lynn Vega, dezvoltarea sectorului apicol este susținută de USAID prin intermediul Proiectului Agricultura Performantă în Moldova, care oferă granturi pentru apicultori și exportatori, dar și asistență pentru dezvoltarea Asociației Apicultorilor.
Ion Maxim, președintele ANARM, a menționat că asociația își dorește ca Forumul Național Apicol să devină o tradiție, deoarece servește apicultorilor, exportatorilor și autorităților publice drept o platformă de discuții a problemelor din sector, dar și despre oportunitățile de dezvoltare a acestui domeniu cu potențial major pentru economia țării.



Nicolae Ciubuc, directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), a declarat că Guvernul își propune să impulsioneze dezvoltarea acestui sector, inclusiv prin subvenționarea investițiilor și elaborarea unor politici publice eficiente. În același timp, directorul AIPA a menționat că din circa 6000 de apicultori care activează actualmente în Republica Moldova, doar în jur de 60 de apicultori au aplicat în 2017 pentru subvenții în valoare de circa 6 milioane lei, încurajând mai mulți apicultorii să beneficieze de suportul oferit.
În ultimii cinci ani, producerea mierii în Republica Moldova este relativ constantă și este de circa 4 000 tone anual. Circa 15% din volumul total de miere produs în Moldova este consumat la nivel local, iar 85% este exportat. În perioada 2006-2016 a crescut considerabil exportul de miere de la 245 tone la 3 440 tone în 2017. Republica Moldova exportă miere preponderent în Uniunea Europeană, în special în România, Italia, Franța, Germania, Spania.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?