Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Cum se va scumpi masa de Revelion

1 dec. 2017,, 15:51   Societate
13497 0

Vladislav Bordeianu

Mai avem o lună pînă la Anul Nou, în curînd vom merge să cumpărăm produse pentru masa de sărbătoare, dar ne vor bucura oare prețurile?

NOI.md a monitorizat prețurile pentru produsele alimentare și a stabilit cît va trebui să plătească o familie medie din Moldova pentru masa de Revelion.

Nu ne temem de Anul Nou

Se știe că înainte de Anul Nou, ca și înainte de orice altă sărbătoare, în Moldova prețurile pentru produsele alimentare cresc, chiar dacă rețelele comerciale mari oferă reduceri generoase în ajunul achizițiilor de Anul Nou. Experții menționează că este vorba despre un sistem de reduceri utilizat expres pentru ca, prin produsele sezoniere actuale, cumpărătorii să fie atrași și de alte mărfuri. Însă, dacă e să vorbim anume despre creșterea prețurilor, aceasta se explică prin cererea sporită pentru anumite mărfuri. De aceea, chiar dacă prețurile vor crește, oamenii tot vor cumpăra cel puțin un vin spumant și mandarine.

Prețul produselor alimentare mai poate depinde și de cifra de afaceri a rețelelor comerciale și volumul achizițiilor acestora. La finele anului și în perioada de maximă cerere, unele mărfuri se pot chiar ieftini. Dar magazinele vor încerca cu orice preț să profite de forfotă. Este demonstrat că în ajunul sărbătorilor, în funcție de grupul de mărfuri, prețurile pot crește cu 1-30%. Dar nici proviziile enorme, cu excepția conservelor și a băuturilor alcoolice, nu sînt recomandate de specialiști.


Pentru a nu dăuna sănătății, experții ne recomandă insistent să fim atenți la condițiile comercializării și păstrării, la termenele de valabilitate ale produselor și să nu economisim, căci ne putem pomeni în plasa unor producători necinstiți. Dar cum să nu economisești? Produsele se scumpesc, iar masa de sărbătoare trebuie pregătită. Aceeași salată tradițională „Olivier” de pe masa de revelion va costa o sumă destul de mare.

Cît, cît?

Însă prețurile variază nu doar în ajunul sărbătorilor, dar și pe parcursul anului. Conform datelor statistice, timp de un an inflația a crescut și a ajuns la 7,9%, ceea ce s-a soldat cu o scumpire a produsele alimentare cu 10,6%.

Astfel, în octombrie, comparativ cu septembrie 2017, prețul fructelor sîmburoase a crescut în medie cu 34,5%, al legumelor proaspete – cu 30,2%. Roșiile s-au scumpit de 2,4 ori, dovleceii – cu 43,5%, castraveții – cu 42%, vinetele – cu 40,5%, harbujii și zemoșii – cu 18,9%, ardeii dulci – cu 13,4%, varza – cu 11,2%, usturoiul – cu 5,8%. Au crescut preșurile cartofilor, ouălor de găină, laptelui, untului, smîntînii, a cărnii de pasăre și a celei de vită.

Dar, în decursul aceleiași luni, s-au ieftinit citricele cu 5,5%, fructele exotice – cu 3,1%, leguminoasele – cu 2,4%, sămînțoasele – cu 2,2%, crupele – cu 0,9%, ciupercile proaspete – cu 0,6%. Puțin, desigur, dar tot e plăcut. Totuși, dacă e să comparăm procentele scumpirilor și ieftinirilor, primele, din păcate, dețin întîietatea.

În general, timp de un an (octombrie 2017, comparativ cu octombrie 2016) s-au scumpit și chiar s-au ieftinit :

• Pîinea (+0,9%);

• Carnea și conservele din carne (+7,1%);

• Produsele lactate (+4,1%);

• Fructele (+23,4%);

• Legumele (+48,4%);

• Băuturile alcoolice și produsele de tutungerie (+13,6%);

• Uleiul vegetal (-0,7%);

• Ouăle (-1,8%);

• Zahărul (+5,3%);

Astfel, pe piețele alimentare, azi putem găsi roșii la prețul de 15-18 lei kilogramul. Dar e de menționat că legume moldovenești, către Anul Nou, vor fi mai puține și, respectiv, mai scumpe. Astăzi, în supermarketuri roșiile de import costă 35 lei/kg. Roșiile cherry pe crenguță costă în medie 42 lei/kg. Prețul castraveților – autohtoni sau de import – este deja de 35 lei/kg, iar în unele rețele comerciale chiar și 46 lei/kg. Ardeii moldovenești costă 25 de lei, cei de import – chiar și 55 de lei. Cartofii, ceapa, sfecla roșie pot fi cumpărate în medie cu 6 lei/kg. Morcovii – cu un leu mai scump – 7-8, cei spălați – cu 12 lei/kg. Varza se vinde cu 3-4 lei/kg. Prețul dovleceilor pornește de la 34 lei/kg. O legătură de ceapă – 4 lei. Pentru pătrunjel și mărar cumpărătorul e nevoit să plătească cca 80 lei/kg.

Carnea de porc și cea de vită pornește de la 65 lei/kg. La piață 10 ouă pot fi cumpărate cu 17 lei și mai mult, în magazine – cu 19 lei. Strugurii se vînd la prețul de 12-25 lei/kg. Prețul unui kilogram de mere pornește de la 10 lei, ca și acum două săptămîni. Mandarinele costă 17 lei, portocalele – 26 de lei, mai aproape de sărbători ele s-ar putea scumpi. Pentru ananas va trebui să dăm 34 de lei, pentru banane – 23 de lei, pentru lămîi – 26 de lei.

Masa de sărbătoare

Anul întreg prețurile au crescut lent, dar sigur și, prin urmare, costul mîncărurilor de bază pregătite de obicei pentru masa de sărbătoare a sporit. În medie, masa de revelion pentru o familie compusă din patru persoane va costa anul acesta între 1000 și 4000 de lei. De altfel, chiar în ajunul Anului Nou unele poziții se pot scumpi brusc, așa cum se întîmplă an de an în ajunul sărbătorilor.

Dacă e să vorbim despre mîncărurile populare de revelion, meniul include carne de găină (șolduri 1 kg) cu cartofi – felul de bază, salatele „Olivie” și „Scrumbie sub șubă”, pește roșu, murături, fructe și legume proaspete. Plus o cantitate rezonabilă de băuturi: cîte o sticlă de șampanie, rachiu, vin și suc.

Spre exemplu, mîncarea gătită din carne de vită va fi mai scumpă cu 1,4%, din cea de porc — cu 2,5%. În prezent, un kilogram de carne de vită în magazinele vizitate de NOI.md, costă în medie 110 lei/kg, ceafa de porc – 113 lei/kg. Carnea de pasăre, conform datelor statistice, pe parcursul anului s-a scumpit cu 1,5%.

Deci, pentru tradiționala salată „Olivie” am luat următoarele ingrediente: 430 gr de mazăre verde conservată, 400 gr de cartofi, 300 gr de morcovi, 100 gr de maioneză, 300 gr de parizer, 300 gr de castraveți conservați, patru ouă de găină, 1 ceapă. Adică, cu o lună înainte de Revelion, pregătirea a 3 kg de salată „Olivie” va costa 72 de lei. „Scrumbia sub șubă” va costa 45 de lei. Încă 50 de lei va costa felul de bază.

Ne-am dori ca masa de sărbătoare să nu se limiteze doar la „Olivie”. Dacă ar fi să mai adăugăm doar cîteva produse…

• 1 baton de salam afumat – 78 de lei

• 1 kg de mandarine – 19 lei

• 500 gr de cașcaval – 70 de lei

• 1 sticlă de divin de 5 ani – 120 de lei

• Pește roșu (păstrăv 300 gr) – 164 de lei

• Bastonașe din crabi (450 gr) – 27,6 lei

• 1 cutie bomboane de ciocolată (200 gr) – 60 lei

• Măsline – 25 de lei

• Icre de Manciuria – 220 lei/140 gr.

• Suc 1 l – 12 lei

• 1 sticlă de rachiu – 158 de lei

• 1 sticlă de vin spumant demisec – 50 de lei

Acest set de produse ne va costa 1100 de lei. Chiar dacă renunțăm la icrele de Manciuria, oricum ne apropiem de suma de 1000 de lei. Iar dacă a doua zi rudele sau prietenii vor veni în ospeție pentru a vă felicita, cheltuielile vor fi și mai mari.

Economiile de sub brad

Expertul economic Tatiana Lariușina menționează că deja în ultima lună de toamnă moldovenii își refuză multe lucruri și trăiesc din contul rezervelor din octombrie cu scopul de a economisi, în preajma cumpărăturilor de Crăciun și Anul Nou, pentru a avea bani de cadouri și produse alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă. Din acest punct de vedere, este clar că fluctuația prețurilor ține de cererea mare din perioada sărbătorilor.

„Din experiența anilor precedenți, în pofida prețurilor moderat de înalte, cererea rămîne foarte lentă, mai puțini cumpărători sînt gata să procure și la prețuri ridicate. Oamenii preferă să meargă la piață, și nu la supermarket, cultivă ei înșiși produsele alimentare, în special legumele. Și aceasta vorbește despre faptul că motorul creșterii economice s-a epuizat. După catastrofa scoaterii miliardului din economia țării și după devalorizarea monedei naționale, populația a devenit de trei ori mai săracă. Problema rămîne actuală și acum.

Ne convingem că în economie nu s-a întîmplat nimic ce ar influența spre bine bunăstarea omului. Da, au loc manevre, reforme, însă ele doar peste un anumit timp ar putea aduce rezultate prin revitalizarea businessului, a comerțului intern și extern. Va mai trece ceva timp înainte ca acestea să ajungă la omul concret. De aceea eu privesc cu neliniște la viitorul apropiat. E trist să înțeleg că principalele delicatese vor fi cele trimise în colete de rudele de peste hotare. Populația, în fond, a sărăcit și încă nu se văd rezultate ale reformelor sau eforturilor, care ne-ar permite să susținem că masa de sărbătoare va fi mai bogată și ne va costa mai ieftin. Cel mai probabil, va fi invers”, a menționat experta.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?