Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Spadasinii moldoveni la un pas de medalii, la turneul din Cehia (FOTO)

30 noi. 2017,, 17:00   Sport
4962 0

Selecționata Moldovei a participat la primul Campionat Internațional de Spadă Istorică dintre juniori.

Atleții noștri au prezentat destoinic Moldova, în ciuda concurenței serioase din partea adversarilor din 10 țări ale lumii. Despre faptul cum s-a desfășurat pentru spadasinii noștri turneul "Junior World Championship in HMB Soft" în Republica Ceha, a povestit antrenorul principal și conducătorul Clubului de Luptă Modernă cu Spada și de Reconstrucție Istorica "Țitadeli" Mihail Donțov, într-un interviu acordat portalului NOI.md.

Cel mai bun rezultat înregistrat de luptătorii Clubului "Țitadeli" a fost acela, obținut de spadasinul cu experiență, Teodor Grajdian. La categoria de vîrstă "14-15 ani" el a intrat în topul celor opt cei mai buni sportivi, cedînd în sferturile de finală în fața reprezentantului Rusiei. În drumul său spre spre play-off-uri el a mai învins un rus, precum și pe spadasinii din Israel și Republica Cehă. Însă potrivit spuselor lui Mihail Donțov, înfrîngerea din sferturile de finală nu a fost percepută ca meci pierdut, deoarece Teodor a obținut doar cu un punct mai puțin decît adversarul său. Chiar și antrenorul rus a recunoscut că scorul a fost "pe muchie", datorită faptului că lupta a fost într-adevăr una la egalitate.


Spre deosebire de Teodor Grajdian, care este obișnuit cu turneele de acest fel, ceilalți trei reprezentanți moldoveni ai Clubului "Țitadeli" au debutat la un campionat de acest gen. În aceeași categorie ca și Teodor, a concurat și Pavel Bejan. La categoria de vîrstă "12-13 ani" a evoluat Artiom Borisovsсhi, iar între fete la aceeași categorie a concurat cu adversarele Runa Dubciac. Băieții, potrivit spuseor antrenorului lor, au fost satisfăcuți de spectacolul și de atmosfera, care a domnit la turneul din capitala Republicii Cehe.

Turneul a demonstrat sporirea interesului față de scrima istorică în rîndul copiilor. Organizatorii campionatului, în scopul de a evita situațiile traumatice, le-au oferit tuturor participanților echipamentul de protecție necesar, spade moi și scuturi. Tinerilor participanți la concurs, în opinia lui Mihail Donțov, nu li s-a permis să evolueze în propriile lor costume, pentru a reduce nivelul traumatizărilor la zero. Decizia organizatorilor este de înțeles, сăci nimeni nu dorește să vadă la reconstituirile istorice spadasini doborîți la pămînt de loviturile zdrobitoare ale rivalilor.

Pentru Clubul "Țitadeli" acest turneu a fost o etapă pregătitoare pentru Campionatul Deschis Mondial de Spadă Istorică, care va avea loc la Minsk, în martie 2018. Nivelul acestui turneu va fi foarte înalt, deoarece pe lîngă echipele europene la competiție vor participa echipele naționale din Statele Unite ale Americii, China și țările din America de Sud. Pentru a lua parte la aceasta participanții vor trebui să treacă de etapa de calificare, la care luptătorii noștri urmează încă să concureze.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?