X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Instituţii publice distruse de ploi (FOTO)

29 noi. 2017,, 17:01   Societate
2640 1

În loc să se pregătească de sărbătorile de iarnă, stau cu ligheanele în care acumulează apă și cu frica în sîn să nu le cadă tavanul.

Este vorba de angajații din cinci instituții din Găgăuzia, unde se repară acoperișurile. Chiar dacă banii pentru lucrări au fost alocați în această vară, lucrările au început abia acum.

Potrivit deputaților locali, s-a întîmplat din cauza licitației tergiversate de Comitetul Executiv al Găgăuziei, pentru că au găsit cu greu o companie care să se apuce de lucrări.

Casa de Cultură din satul Carbalia, Vulcănești, în care se află și biblioteca este inundată după fiecare ploaie. Cele 7.000 de cărți care sînt păstrate aici sînt afectate de umezeală, pentru că nu este un loc unde ar putea fi evacuate.

Directoarea spune că a decis să deconecteze lumina și că a renunțat la repetițiile pentru sărbătorile de iarnă.


"Aceasta este starea din cabinetul meu. În această noapte, practic mi-a căzut tavanul și n-am nicio condiție de lucru", a declarat directoarea casei de cultură din Carbalia, Vulcănești, Eudochia Dermenji.

Deputații din Adunarea Populară din Găgăuzia spun că acoperișurile stau de cîteva săptămîni neacoperite. În același timp, compania care se ocupă de reparație are o atitudine neserioasă, iar muncitorii nu sînt pe șantier.

"Au început reparația, dar și acoperișul, și clădirea casei de cultură se prăbușește din cauza ploilor. Nimeni nu este pe șantier, compania de construcții nu lucrează", a declarat deputatul în Adunarea Populară din Găgăuzia, Valentin Gaidarji.

"Compania nu lucrează corect pentru că trebuiau să-l acopere, dar nu au procurat materialele necesare. Înainte de a rezilia contractul, această companie trebuie să înlăture toate consecințele, dar nu știu din care surse o vor face", a spus deputatul în Adunarea Populară din Găgăuzia, Nicolai Raia.

Oamenii din localitate sînt indignați că aceste clădiri sînt distruse de ploi și că nu vor avea parte de un program artistic de sărbătorile de iarnă.

"Reparația a fost făcută cu forțele proprii și îmi pare rău că tavanul cade și tot patrimoniul se distruge."

"Trebuie să răspundă cei care s-au apucat de lucru, pentru că nu au făcut lucrările la timp."

Situație similară și la Casa de Creație pentru Copii din orașul Vulcănești. Din cauza lucrărilor începute, dar neterminate, apa curge prin tavan și afectează podeaua, dar și pereții clădirii.

"Au fost afectate scaunele, care și așa nu erau în stare bună și acum sîntem nevoiți să renunțăm la repetițiile pentru Anul Nou", a spus directoarea Casei de Creație pentru Copii din Vulcănești, Tatiana Cerneva.

Astfel de probleme sînt și în alte obiecte culturale din regiune unde au început reparațiile acoperișurilor.

"Banii au fost alocați în data de 14 iulie, dar lucrările au început în noiembrie în sezonul de ploi. Lucrările sînt efectuate cu întîrzieri foarte mari", a spus deputatul în Adunarea Populară din Găgăuzia, Serghei Cernev.

Administrația raionul Vulcănești spune că lucrările au fost începute mai tîrziu din cauza birocrației.

"Am început pregătirile din luna august. Documentele au fost pregătite timp de două luni. Au fost încheiate contractele și înregistrate la trezorerie. Toate acestea ne-a luat mai mult timp. Nu putem constata că lucrările au început tîrziu, pentru că ploile puteau să înceapă și vara", a spus președintele raionului Vulcănești, Boris Jelez.

Această problemă a ajuns și în vizorul deputaților din Parlament.

"Eu consider că vina aparține Comitetului Executiv al Găgăuziei, dar, în același timp, trebuie să ne lămurim și cu compania de construcții. Mă deranjează faptul cum sînt cheltuiți banii din bugetul național, dar și banii din regiune. Aceștia sînt banii pentru care autoritățile trebuie să poartă răspundere", a declarat deputatul PDM, Corneliu Dudnic.

Șeful adjunct al Comitetului Executiv din Găgăuzia, Vadim Ceban, a declarat pentru Publika TV că aceste probleme au apărut din vina antreprenorului care a început lucrările foarte tîrziu. Aceștia vor fi obligați să remedieze situația creată.

De partea cealaltă, reprezentanții firmei care repară acoperișurile la aceste clădiri au declarat pentru Publika TV că vor finisa lucrările pînă la sfîrșitul anului.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?