Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Sarcina succesului referendumului anti-mixt ar fi foarte grea, analiști

29 noi. 2017,, 08:41   Politică
2316 0

Referendumul care ar abroga sistemul electoral mixt, propus de mai multe organizații non-guvernamentale, ar avea sorți de izbîndă, dar sarcina succesului plebiscitului ar fi mai mult decît grea.

Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Ștefan Gligor, directorul de programe al Centrului de Politici și Reforme, care este unul dintre inițiatorii acestei idei, spune că prin referendumul legislativ se vrea abrogarea unui abuz prin care PDM planifică să rămînă la putere: „Înțelegînd faptul că în baza sistemului proporțional niciodată nu va cîștiga alegerile parlamentare, posibil aceasta explică poziția lor manipulatorie vizavi de inițiativa referendumului”. Potrivit lui, această inițiativă este una civică și nu apără interesele unui sau altui partid.

Comentatorul politic Alexei Tulbure consideră că un referendum privind abrogarea sistemului electoral mixt ar avea șanse reale pentru că inițiatorii au propus desfășurarea unui referendum legislativ, ceea ce înseamnă că pentru organizarea lui sînt necesare 200 de mii de voturi, dar ele nu trebuie colectate din întreaga țară. În plus, dacă cetățenii s-ar pronunța pentru abrogare în cadrul referendumului, plebiscitul are putere legislativă directă și rezultatele lui nu trebuie supuse votului în Parlament.

Analistul politic Anatol Țăranu afirmă că sarcina succesului unui referendum de acest gen este mai mult decît grea. „Confruntarea va fi între grupul de inițiativă care va fi susținut de unele partide care, din păcate, nu au forța care garantează succesul, toată celelalte o să lucreze împotriva acestei idei. Asta nu înseamnă că nu trebuie de mers cu această inițiativă”, spune Anatol Țăranu.

Analistul politic Victor Ciobanu consideră că reforme de o asemenea amploare cum este cea privind sistemul electoral pot fi efectuat de un Parlament doar pentru următorul legislativ. Victor Ciobanu susține că sistemul proporțional cu toate neajunsurile lui putea fi îmbunătățit prin introducerea listelor deschise.

Mai multe organizații ale societății civile propun inițierea și desfășurarea la nivel național, pînă la alegerile parlamentare din 2018, a unui referendum pentru anularea legii prin care s-au făcut modificări la Codul Electoral și s-a introdus sistemul mixt de vot în locul celui proporțional.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?