X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

NASA manifestă interes pentru ploile cu diamante de pe Neptun și Uranus

29 noi. 2017,, 02:30   Ştiinţă şi IT
3826 0

Agențiile spațiale și, în primul rînd, NASA și ESA, care au încheiat misiunea spațială a sondei Cassini-Huygens către Saturn de 30 de ani, se gîndesc deja serios unde să trimită următoarea stație orbitală.

Potrivit publicației Science Friday, principalul interes al astronomilor americani și europeni este cauzat de giganții de gheață Neptun și Uranus. Bineînțeles, se poate presupune că aceste planete, care sînt cele mai îndepărtate de Pămînt, se află pe primul plan al intereselor astrologice anume din cauza distanței uriașe pînă la ele, ceea ce face dificilă studierea acestora. Și aceasta este realitatea, dar nu numai.

Tot mai mulți oameni de știință sînt interesați de „vremea” de pe aceste planete, și anume ploile cu diamante care se presupune că au loc aici. Teoreticienii, printre care și experții de la Universitatea Berkeley din California, susțin că diamantele cad din cer pe acești giganți de gaze. Problema este că pe Neptun și Uranus sînt rezerve uriașe de metan. Furtunile de metan, tipice pentru aceste localități, sub influența reacțiilor naturale, transformă cu ușurință carbonul obținut din metan în picături de diamante sau chiar în grindine mari de diamant care cad pe suprafața acestor planete.

Masteranda Facultății de Fizică a Universității Laura Robin Benedetti a declarat în fața reporterilor că a participat la un experiment de creare a astfel de condiții planetare - și, drept consecință, s-a obținut praf de diamant. Oamenii de știință au ridicat presiunea metanului lichid, trecînd prin el în acel moment un fascicul de laser (analog cu fulgerul). Drept urmare, metanul s-a încălzit pînă la o temperatură extraordinară și s-a transformat în praf de diamant.


Ceva similar, dar pe o scară foarte largă ar trebui să apară și pe giganții de gaz, fapt ce contribuie la sporirea interesului pentru ei din partea agențiilor spațiale. Jurnaliștii sînt convinși că următoarea misiune spațială va fi cu siguranță una de „diamant”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?