Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

BERD va aloca a doua tranșă a creditului pentru căile ferate

28 noi. 2017,, 09:40   Economie
1982 3

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este pregătită să aloce cea de-a doua tranșă a împrumutului pentru restabilirea căilor ferate din Moldova pînă la sfîrșitul acestui an, informează NOI.md.

Anunțul a fost făcut de vicepreşedintele BERD Alain Pilloux la o întrevedere cu prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip, pe platforma „Tbilisi Belt and Road Forum 2017”. Părțile au discutat despre parteneriatul Republica Moldova – BERD și posibilitățile de consolidare a acestuia.

Pavel Filip a exprimat recunoștință pentru sprijinul continuu oferit de BERD în implementarea unor programe ample de modernizare a Republicii Moldova. În context, el a menționat că în prezent Guvernul este antrenat într-un amplu program de reformare, inclusiv în vederea fortificării capacităţilor autorităţilor publice de gestionare a asistenţei externe. La realizarea acestui obiectiv va contribui și noua Strategie BERD pentru țara noastră pentru anii 2017-2022, care urmează a fi aprobată de pînă la sfîrșitul lunii noiembrie.

De asemenea, a fost relevată importanţa resetării sistemului bancar pentru a asigura o bună implementare a noului program. În context, Pavel Filip a salutat implicarea BERD în asanarea sectorului, astfel încît mai multe bănci din Republica Moldova să conlucreze cu instituţiile financiare internaţionale.

În cadrul dialogului, Filip a apreciat asistența oferită de BERD în vederea asigurării securității energetice a țării, dar și suportul acordat în reabilitarea și extinderea infrastructurii de transport. Pe acest segment este urmărită conectarea rețelelor de transport ale Republicii Moldova la rețeaua de transport transeuropeană.


La rîndul său, vicepreşedintele BERD a reiterat susținerea instituției pe care o reprezintă în realizarea proiectelor investiționale în țara noastră. Totodată, Alain Pilloux a confirmat disponibilitatea pentru acordarea, pînă la finele anului curent, a celei de-a doua tranșe de împrumut destinate reabilitării Căilor Ferate din Moldova. Suma împrumutului acordat de BERD și BEI în acest scop se cifrează la 55 de milioane de euro. Vicepreședintele BERD a evidențiat, de asemenea, importanța asigurării interconectării electrice dintre Republica Moldova și România.

De la începutul activității în Republica Moldova, BERD a finanțat 117 proiecte în valoare de peste 1,1 miliarde de euro. Portofoliul actual al BERD în țara noastră este de 485 milioane de euro. 70% din această sumă este alocată pentru realizarea proiectelor de infrastructură.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?