X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Condițiile UE pentru alocarea asistenței macrofinanciare Moldovei

27 noi. 2017,, 10:30   Politică
3203 1

Uniunea Europeană a negat informațiile privind deblocarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova în valoare de 100 de milioane de euro și plata necondiționată a primei tranșe în primul trimestru al anului 2018.

Astfel, Delegația Uniunii Europene în Moldova a făcut și o serie de clarificări legate de apariția în mass-media a Moldovei a numeroaselor știri potrivit cărora comisarul UE pentru politica europeană de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, a anunțat despre deblocarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova și debursarea primei tranșe în primul trimestru al anului 2018, relatează NOI.md.

Potrivit Delegației Uniunii Europene în Moldova, Johannes Hahn nu a anunțat pe 23 noiembrie 2017 deblocarea asistenței macrofinanciare și nici debursarea cu certitudine a primei tranșe din cei 100 de milioane de euro în primul trimestru al anului 2018. Comisarul Hahn a făcut referire la Bruxelles, în cadrul unei conferințe de presă cu jurnaliști din statele Parteneriatului Estic, la semnarea Memorandumului de înțelegere cu Guvernul Republicii Moldova, și a explicat că asistența macrofinanciară poate fi oferită în trei tranșe, doar în baza îndeplinirii unor condiționalități.

Semnarea Memorandumului de înțelegere reprezintă primul pas al unui proces de durată și nu asigură sau anunță automat debursarea niciunei tranșe. Memorandumul conține 28 de condiții care includ acțiuni legate de politicile următoare: guvernanța sectorului public, guvernanța sectorului financiar, lupta împotriva corupției și împotriva spălării banilor, reforme în sectorul energetic, mediul de afaceri și implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DFCTA) dintre Republica Moldova și UE.

Aceste condiții din Memorandumul de înțelegere sînt în concordanță cu principalele reforme economice agreate între Republica Moldova și UE în cadrul Acordului de Asociere, inclusiv DCFTA, Agendei de asociere, Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de asociere și altor documente strategice. Memorandumul de înțelegere asigură sinergia cu programul agreat de Republica Moldova cu FMI, Banca Mondială și alți donatori, precum și cu programele de politici asociate cu operațiunile de sprijin bugetar al UE.


Memorandumul trebuie ratificat de către Republica Moldova, comisarul Hahn făcînd referire la procesul administrativ ce urmează în acest sens.

Ulterior ratificării, va avea loc o evaluare de către Comisia Europeana și Serviciul de Acțiune Externă al UE a îndeplinirii de către autoritățile Republicii Moldova a condițiilor politice privind respectarea mecanismelor democratice, statul de drept și drepturile omului, luînd în considerare recomandările Comisiei de la Veneția și ale OSCE. Comisia Europeană va analiza și implementarea condițiilor privind politicile economice și financiare de care depinde acordarea primei tranșe a asistenței macrofinanciare.

„Doar în cazul în care aceste evaluări vor fi pozitive în urma îndeplinirii condiționalităților, Comisia Europeană va debursa prima tranșă din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro. În cazul în care analiza este negativă, debursarea primei tranșe se suspendă pînă cînd Republica Moldova îndeplinește obligațiile asumate și condițiile aferente debursării banilor", se subliniază în comunicatul Delegației Uniunii europene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?