X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Candu, despre referendumul „anti-mixt”: Dacă reușesc, jos pălăria

25 noi. 2017,, 13:30   Politică
6083 19

Andrian Candu a făcut declaraţii cu privire la idea de organizarea a referendumului împotriva sistemului electoral mixt.

Președintele Parlamentului este de părerea că inițiativa unui grup de ONG-uri de a iniția un referendum de anulare a sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul proporțional în cadrul alegerilor parlamentare va fi un exercițiu eșuat. Declarațiile în acest sens au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune “RTR Moldova”. „Toate sondajele arată că cetățenii vor sistem electoral mixt și vor să-și exercite dreptul la reprezentare directă în Parlament. Dacă o vor reuși, bravo, jos pălăria. Dar tind să cred că va fi un exercițiu eșuat”, a menționat Candu.

Totodată, șeful Legislativului a precizat că intenția organizațiilor neguvernamentale de a anula sistemul mixt este o acțiune politică care nu are nimic cu societatea civilă. „Este o inițiativă pe care au dreptul să și-o asume cei care se consideră din așa-numita societate civilă, deoarece eu văd mai multă tentă politică în cazul de față. Deja se cam depășește elementul de societate civilă, dar, în fine, nu intrăm aici în calificări”, a declarat speakerul.

Marți, 21 noiembrie, reprezentanți ai societății civile au propus inițierea și desfășurarea la nivel național, pînă la alegerile parlamentare din 2018, a unui referendum pentru anularea legii prin care s-au făcut modificări la Codul Electoral și s-a intodus sistemul mixt de vot. Reprezentanții ONG-urilor au declarat că, în decurs de o lună, vor forma grupul de inițiativă pe care îl vor înregistra la Comisia Electorală Centrală. După înregistrare, va începe colectarea se semnături în vederea susținerii referendumului.


Drept urmare, trei partide de opoziție, Platforma DA, „Partidul Nostru” și Partidul Comuniștilor, au salutat inițiativa societății civile și chiar s-au arătat dispuse să ajute în procesul de colectare a semnăturilor și desfășurarea campaniei electorale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?