Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Norvegia a renunțat oficial la tăierile de pădure!

25 noi. 2017,, 18:00   Externe
4162 0

Norvegia a anunțat oficial punerea în aplicare a politicii "zero defrișări".

Pentru a păstra copacii, țara a refuzat să utilizeze ulei de palmier și alte produse pentru a căror fabricare este necesară distrugerea masivelor forestiere.

De-a lungul multor ani, Norvegia promovează o politică consecventă în domeniul protecției pădurilor. În 2015 ea a trimis un miliard de dolari Braziliei, în care crește aproximativ 60% din Pădurea Amazoniană. Investiția a ajutat la salvarea a peste 85.000 de kilometri pătrați de păduri tropicale. În total, în ultimul deceniu, datorită sprijinului Norvegiei și al altor state din Amazonul brazilian, volumul de tăiere a copacilor a scăzut cu peste 75%. Din 2011 pînă în 2015, Norvegia, în aceleași scopuri, a alocat încă 60 de milioane de dolari unei alte țări sud-americane, Guyana,

Acum doi ani, Norvegia a convenit cu Marea Britanie și Germania să se alăture eforturilor de reducere a defrișărilor din întreaga lume, iar acum țara a declarat oficial "toleranță zero" față de această sferă a economiei. Astfel, aici nu vor mai fi achiziționate produse de "origine forestieră". După cum explică ecologiștii, hîrtia poate fi produsă demult prin reciclarea deșeurilor, pentru producerea de combustibil și materiale de construcție există multe alte surse, iar necesitatea uleiului de palmier este foarte discutabilă. În plus, fondul de stat de pensii a retras din portofoliul său acțiunile deținute în companii producătoare de hîrtie și celuloză, extractoare de cărbune și altele care afectează zonele forestiere.


Potrivit Fondului Mondial pentru Natură (WWF), timp de un an planeta noastră pierde 120.000-150.000 km pătrați de pădure. WWF oferă o comparație elocventă: cifrele sînt comparabile cu dispariția a 48 de terenuri de fotbal în fiecare minut. 15% din emisiile de gaze cu efect de seră sînt rezultatul defrișărilor. Despădurirea sporește, de asemenea, eroziunea solului, perturbă ciclul apei și reduce mijloacele de existență ale a milioane de oameni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?