X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Posibilitatea căutării hotărîrilor după numele părților pe dosar a revenit

25 noi. 2017,, 11:00   Societate
3166 0

Cu cîteva clipe în urmă,pe Portalul Instanțelor Naționale de Judecată a fost reîntoarsă posibilitatea căutării hotărîrilor judecătorești după numele părților.

Instrumentul eliminat fără explicații acum nouă luni a fost restabilit după ce la 24 noiembrie a intrat în vigoare noul Regulamentul privind publicarea hotărârilor judecătorești pe portalul instanțelor, odată cu tipărirea în Monitorul Oficial. Deși a fost aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) încă la 10 octombrie, publicarea documentului a fost tergiversată mai bine de o lună pe motiv că a fost nevoie de traducerea în limba rusă.

Posibilitatea de căutare a ședințelor și hotărârilor de judecată după numele părților pe dosar a dispărut de pe Portalul Instanțelor Naționale de Judecată, fără explicații, la începutul lunii februarie curent. Acest fapt practic îngrădea accesul jurnaliştilor, dar şi tuturor cetăţenilor care doresc să afle detalii despre procesele şi hotărîrile judecătoreşti în care figurează inclusiv funcţionari judecaţi, dar şi alte persoane care au ajuns în faţa instanţei, fiind judecate într-un proces public.

După presiunile societății civile, care a cerut acces la informațiile de pe portalul instanțelor naționale de judecată, la 14 februarie, la secțiunea „agenda ședințelor” a fost introdusă căsuța de căutare în baza numelui și prenumelui părților pe dosar. Elena Corolevschi, șefa Direcţiei administrare instanțe judecătorești și sisteme informaționale judiciare de la Agenția de administrare a instanțelor judecătoresti, a dat asigurări că până la sfârșitul zilei de astăzi specialiștii IT vor reîntoarce instrumentele de căutare a hotărârilor de judecată după numele părților.


Întrebată care a fost, totuși, prevederea legală în baza căreia la începutului lunii februarie curent a fost eliminată căsuța de căutare după nume, Elena Corolevschi a invocat faptul că la Agenție au fost expediate mai multe plîngeri din partea cetățenilor, în care aceștia sesizau că nu sunt de acord cu publicarea numelor pe portal. Ulterior, susține funcționara, angajații Agenției au consultat Legea nr. 514 privind organizarea judecătorească și Regulamentul privind modul de publicare a hotărîrilor judecătorești pe portalul unic al instanțelor judecătorești, din 21 iunie 2016, și au stabilit că nu există prevederi care să reglementeze inidicii în baza cărora pot fi căutate deciziile judecătorești la compartimentul „Hotărâri” pe Portalul instanțelor, de aceea s-a decis excluderea instrumentului respectiv.

Noul Regulament, care a intrat în vigoare la 24 noiembrie, prevede că autoritățile trebuie să asigure, „în mod permanent, posibilitatea căutării hotărîrilor judecătorești după numele părților” și că „în hotărîrile judecătorești publicate pe portalul național al instanţelor de judecată sau pe pagina web a Curții Supreme de Justiție, numele părților la proces nu va fi anonimizat în niciun caz”, decât cu unele excepții.

Totuși, în pofida protestelor organizate de jurnaliști și societatea civilă, Regulamentul păstrează punctele care prevăd ștergerea de pe portal a informațiilor despre agenda ședințelor, imediat după desfășurarea lor, dar și publicarea informației despre ședințe „cu cel puțin trei zile înainte de ședință”.

În ultimul an, ONG-urile de media au semnalat mai multe încercări de a îngrădi accesul jurnaliștilor la informații de interes public, toate ascunse după sloganul că acestea reprezintă date cu caracter personal.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?