Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

50 de cupluri din Chişinău sărbătoresc astăzi nunta de aur (FOTO)

24 noi. 2017,, 17:41   Capitala
4306 0

50 de cupluri din Chişinău, care de peste jumătate de secol sînt nedespărţite, şi-au reînnoit astăzi jurămintele de iubire.

Bătrînii, care sărbătoresc nunţile de diamant şi aur, au păşit din nou pragul Oficiul Stării Civile.


De mai bine de jumătate de secol sînt împreună și la bine, dar și la rău, așa cum își promiseseră. Astăzi, soții Ceban din Capitală sărbătoresc nunta de diamant. Poate că flacăra iubirii se domoleşte cu vremea, dar respectul, încrederea și devotamentul este secretul unei căsnicii, spune cuplul, care astăzi, au pășit din nou pragul Oficiului Stării Civile, unde împreună cu încă 50 de cupluri și-au sărbători nunțile de diamant și aur.

Familia Ceban din Capitală are o istorie mai puțin obișnuită. Serafima a rămas orfană la vîrsta de nouă ani, atunci cînd boala secolului i-a răpus părinții. A locuit doar cu bunica, iar pe cei doi frați pe care îi are, nu i-a văzut de cînd era mică, aceștia fiind plasați în orfelinate. Acum 60 de ani, în vizită la bunica sa au venit niște oaspeți, printre care și nea Mihail. Soția acestuia spune că nici în ruptul capului nu credea alesul inimii sale va fi bărbatul.

"Era zdravăn și abia mergea legănat, cînd l-a, văzut da nu mă mărit eu după dînsul. Eu nu prea vroiam să mă mărit, dar m-am măritat pe urmă", a spus soția Serafima Cebban.

Nea Mihai, care acum are 86 de ani, spune însă că din prima clipă, Serafima ia căzut tronc la inimă.

"Era tînără, era frumoasă la ale ei. Dacă nu îmi plăcea, nu o luam."

S-au iubit și atunci cînd nu aveau nici casă, nici masă. Viața le-a aruncat în cale multe greutăţi, dar le-au învins cu multă înţelepciune şi răbdare, spun soții Ceban. Dacă cuplul a reușit să facă față tuturor provocărilor, cei trei copii ai lor, sînt divortați. Sărbătoriții spun fericirii în familia lor a fost respectul şi înţelegerea.

"Să rabde și să vorbească unul cu altul. Am avut răbdare. Unde am văzut că nu e așa i-am făcut observații. Îi făceam observații că de ce ai cinstit, de nu ai venit la vreme acasă?Dacă venea cinstit, eu seara nu îi spuneam nimic. Dar dimineața, pe la trei, patru, eu mă sculam și dovedeam să îl spăl cum trebuie", a spus soția Serafima Ceban.

"Trebuia de ascultat, dacă nu o asculți, nu nimerești. Dacă vedeai că ai călcat pe cleampă", a spus soțul Mihai Ceban.

Astăzi, cînd casa familiei Ceban ar trebui să fi fost plină de copii și nepoți, pragul casei lor a fost călcat doar de niște rude. Nici copii, nici nepoții nu i-au vizitat demult. Femeia spune că și-a pierdut orice speranță.

"Au plecat toți și nici nu vor să se răspundă. Nu vor să trăiască ca noi, așa ne spun. Eu le-am dat totul, m-am străduit, vă spun că a fost greu. Nu avem bucurii de copii să vă spun cinstit", a spus soția Serafima Ceban.

Totuși, familia a întins o masă de sărbătoare cu cei care le sînt alături.

Nu doar Serafima și Mihail Ceban și-au jurat dragoste acum 60 de ani. Astăzi, pragul Oficiului Stării Civile a fost pășit de 51 de cupluri din Capitală. Patru dintre acestea au sărbătorit nunta de diamant, iar celelalte, nunta de aur. Fiecare s-a ales cu cîte un premiu bănesc şi un buchet de flori.

Cu un cuvînt de felicitare, la eveniment, a venit și primarul interimar al Capitalei, Silvia Radu, care în acest an sărbătorește nunta de argint.

"Pentru mine personal este o onoare și o bucurie nespus de mare să vă pot vedea astăzi aici ca să vă transmit din partea Consiliului municipal și al Primăriei aceste sincere felicitări pentru viața în cuplu pe care ați avut-o și pentru faptul că mențineți tradițiile familiei pe parcursul atîtor ani", a spus primarul interimar al Capitalei, Silvia Radu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?