Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

AGRO-TECHNOPARK: investiții moldovenești în Orientul Mijlociu (FOTO) ©

24 noi. 2017,, 15:11   Economie
4865 0

Emiratele Arabe Unite și Republica Moldova realizează în Orientul Mijlociu proiectul de dezvoltare și aplicare atehnologiilor inovaționale de prelucrare a pămîntului cu eficacitate înaltă agricolă a Zonei Economice Speciale AGRO-TECHNOPARK

Asigurarea securității alimentare și a apelor este una din prioritățile politicii de stat, deoarece include o gamă largă de factori naționali, economici, sociali, demografici și de mediu. Iar garanția soluționării acestei probleme de stat, una dintre cele mai importante, este stabilitatea producției interne, precum și disponibilitatea rezervelor necesare.

În perioada 20-23 noiembrie, într-o vizită de lucru și de prietenie în Republica Moldova a sosit o delegație din Emiratele Arabe Unite.

Scopul vizitei a fost stabilirea relațiilor de afaceri, umanitare și de parteneriat economic reciproc avantajos între Emiratele Arabe Unite și Republica Moldova, precum și perspectivele de realizare a proiectelor comune în domeniile agriculturii, infrastructurii, energiei și turismului.

La reuniunile de la Guvernul Republicii Moldova au participat:

Secretarul de stat Dna Iuliana Dragalin,

Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova,

Ministerul Agriculturii al Republicii Moldova,

Agenția pentru Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO)

Reprezentanții raionului Călărași,

Directorul general al AGRO-TECHNOPARK SRL Republica Moldova, DL Druța Sergiu.

De asemenea, au avut loc întîlniri separate pentru determinarea celor mai promițătoare zone agricole:

Cu bașcanul Uta Găgăuzia, Dna Irina Vlah, Cu Guvernul Transnistriei.

Din partea Emiratelor Arabe Unite:

Directorul general al Fujairah FREE ZONE Authority United Arab Emirates - Dl. Sharief Habib Al Awadhi.

Directorul Băncii Naționale Fujairah PJSC – Dl. Mohammed Obaid Bin Majed Al Aleeli,

Specialistul în domeniul petrolului și gazelor din sectorul privat Dl. Nasser Akram

Elaboratoarea și inițiatoarea Proiectului AGRO-TECHNOPARK FUJAIRAH United Arab Emirates CEO Dra Iana Poleacova.

În rezultatul reuniunilor, părțile au ajuns la un acord în ce privește producția comună și logistică a proiectului, a Zonei Economice Speciale AGRO-TECHNOPARK, obiectivul strategic al căreia este formarea de zone inovaționale de prelucrare a pămîntului cu eficacitate înaltă în Republicii Moldova și în Emiratele Arabe Unite, bazată pe dezvoltarea durabilă a cultivării pe tot parcursul anului și prelucrarea complexă a producției ecologic pure de fructe și pomușoare, legume, carne și produse lactate, precum și dezvoltarea domeniilor conexe, unde vor fi folosite cele mai avansate tehnologii cu un nivel ridicat de eficiență și profunzime a prelucrării.

Suprafața totală a terenurilor agricole pentru dezvoltarea proiectului va fi mai mare de 25 mii hectare.

Potrivit declarației managerului general Dl Sharief Habib Al Awadhi Fujairah FREE ZONE Authority United Arab Emirates:

«Acesta este primul proiect de asemenea anvergură, implementat în Orientul Mijlociu. Proiectul fiind menit să contribuie la crearea condițiilor pentru promovarea ideilor științifice moderne, precum și testarea timpurie a tehnologiilor avansate și studiul eficienței economice, precum și crearea condițiilor pentru dezvoltarea social-economică durabilă pe termen lung, prin formarea unei platforme moderne, de formatul Zonei Economice Speciale AGRO-TECHNOPARK, atractivă pentru investitorii, care sînt axați pe crearea unor industrii competitive cu implementarea tehnologiilor înalte, unind elementele din lanțul producției agricole, asigurînd accesul producătorilor agricoli pe piața Orientului Mijlociu».

Zona Economică Specială AGRO-TECHNOPARK – va reprezenta alianța organizatorică a Guvernului și a sectorului privat (a parteneriatului public-privat - PPP), în scopul realizării proiectelor strategice și sociale strategic importante între întreprinderile din Republica Moldova și companiile din Emiratele Arabe Unite, fiind o structură inovatoare multidisciplinară pentru promovarea sectorului agrar și formînd în jurul său un sistem de producție cu diferite specializări în baza principiului cluster, unite într-un singur Complex Agro-biotehnologic, cu ciclu închis.

Conceptul unic al AGRO-TECHNOPARK FUJAIRAH va permite crearea unei platforme interactive internaționale pentru identificarea zonelor celor mai promițătoare, dar și a celor mai eficiente soluții pentru dezvoltarea sectorului agroindustrial.

În scopul promovării și competitivității produselor, reducerea dependenței energetice a întreprinderilor agricole, proiectul prevede construirea unui Terminal de alimentare cu petrol pentru furnizarea neîntreruptă a acestuia din Golful Persic și a Rafinăriei Modulare de Petrol.

Nucleul proiectului Zonei Economice Speciale AGRO-TECHNOPARK va deveni Clusterul Științific și Educațional, deoarece nevoia de personal calificat în prezența unei baze materiale și de producție impune atingerea obiectivului de a pregăti specialiști locali în diferite domenii pe profilul agricol, formînd piață regională a muncii.

Ținînd cont de faptul că unul dintre scopurile finale ale proiectului este extinderea accesului pe piața Orientului Mijlociu pentru producătorii agricoli, precum și promovarea cooperării în fabricarea și realizarea de produse agricole, participanți-cheie ai proiectului vor fi producătorii de produse agricole. Implicarea lor activă în proiectul AGRO-TECHNOPARK va permite asigurarea rezidenților cu bază stabilă de materii prime, crearea noilor locuri de muncă.

Planul prevede construirea Centrului Științific de Asigurare a Securității Apei, precum și cluster-ul high-tech de curățare și pregătire a apei active biologic de înaltă calitate - Deuterium Depleted Water (DDW) pentru nevoile cultivării plantelor, creșterii animalelor și păsărilor și a complexului de logistică, constînd din sere moderne, complexe de creștere a animalelor, păsărilor, depozitelor de legume și a altor depozite, inclusiv frigorifice și congelatoare, folosindu-se sisteme ecologice de climă artificială, fără sisteme de răcire cu amoniac și freon.

În plus, în AGRO-TECHNOPARK vor fi secții de prelucrare a producției agricole și a produselor alimentare, de producție a furajelor active din punct de vedere biologic, a comerțului electronic en gross, un centru modern de deservire a utilajelor agricole moderne și un Complex-expozițional agricol cu birouri și Hotel pentru dezvoltarea agroturismului.

Proiectul prevede înființarea Institute Mariculture and Bio-Resources (Institutului Culturilor Marine și a Resurselor Biologice) construirea unui Complex Piscicol pe coastă AQUA-BIOTECHNOPARKA (Open-ocean) pentru a obține pești tineri fiziologic totalmente dezvoltați, nevertebrate, plante macrofite și hrană vie prin dezvoltarea stabilă și durabilă a bazei de resurse, inclusiv prin crearea industriilor în baza tehnologiilor științifice înalte, care vor permite introducerea prelucrării profunde, fără deșeuri și producția de medicamente, produse alimentare, a aditivilor alimentari de înaltă calitate, a produselor alimentare, a aditivilor alimentari pentru hrana animalelor și a preparatelor veterinare, pentru creșterea animalelor, în bază de materii prime biologice de origine marină.

Produsele, fabricate de rezidenții ARGO-TECHNOPARK vor fi vîndute cu propria lor marcă, fiind supuse unei verificări aprofundate la Centrul de Certificare a Produselor, clienților garantîndu-li-se mereu înalta calitate și totodată prețul accesibil. Siguranța ecologică și aprovizionarea neîntreruptă vor fi una dintre componentele-cheie ale mărcii comerciale.

Atragerea la prima etapă a Rezidenților Internaționali de Ancoră (întreprinderilor mari și mijlocii) vor permite ca proiectul Zonei Economice Speciale AGRO-TECHNOPARK să aibă statut înalt – de AgroCentru Internațional și va contribui, de asemenea, la atragerea celui de-al doilea val de Rezidenți, direct din rîndul producătorilor agricoli locali și străini, a companiilor distribuitoare și comerciale.

Inițiatorii proiectului planifică ca suma totală a Investițiilor și Transferul tehnologiilor în AGRO-TECHNOPARK să depășească 2,5 miliarde de dolari SUA în primii 5 ani.

Părțile și-au exprimat încrederea că Proiectul Strategic de Investiții AGRO-TECHNOPARK, în cadrul extinderii cooperării internaționale și aprofundării proceselor de integrare, va permite ridicarea legăturilor economice și culturale la un nivel înalt, consolidînd totodată relațiile bune și reciproc avantajoase dintre Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite, ce vor deveni un stimulent excelent pentru investiții și atractivitatea în domeniul turismului.

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?