Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Mogherini a promis ajutor și a spus ce așteaptă UE de la Moldova

24 noi. 2017,, 14:10   Politică
2705 2

Republica Moldova se poate baza pe sprijinul deplin al Uniunii Europene în procesul de modernizare a țării.

O declarație în acest sens a făcut vicepreședintele Comisiei Europene, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, la o întîlnire la Bruxelles cu prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip, în marja Summitului Parteneriatului Estic de la Bruxelles, informează NOI.md.

Discuţiile dintre oficiali s-au axat pe evoluţiile interne din Republica Moldova, inclusiv principalele realizări obţinute în implementarea prevederilor Acordului de asociere, precum şi ale Agendei de asociere pentru 2017-2019. În context, părțile au salutat deciziile de acordare a asistenței macrofinanciare și a suportului bugetar țării noastre.

„Semnarea Acordului privind asistența macrofinanciară și decizia de alocare a suportului bugetar sînt semnale pozitive pentru cetățenii Republicii Moldova. Pînă la sfîrșitul anului curent, vor fi îndeplinite toate condiționalitățile pentru alocarea primei tranșe din asistența macrofinanciară”, a menționat Pavel Filip.

De asemenea, părţile s-au referit şi la modalităţile de dezvoltare a cooperării în cadrul Parteneriatului Estic, inclusiv prin consolidarea cooperării în contracararea ameninţărilor de tip hibrid, dar şi a participării în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor.


În cadrul dialogului a fost abordat şi subiectul reintegrării Republicii Moldova. Pavel Filip s-a referit la progresele atinse în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, menţionînd că interesele populaţiei şi ale agenţilor economici din regiune sînt esenţiale pentru Executiv. În context, Federica Mogherini a spus că UE susține pe deplin procesele pozitive ce au loc pe dimensiunea reglementării transnistrene și s-a arătat optimistă în preajma reuniunii în formatul 5+2 de la Viena, programate pentru săptămîna viitoare.

Totodată, ea a asigurat Republica Moldova de toată susținerea în modernizarea țării. „Obiectivul nostru primar este să ajutăm Republica Moldova să traverseze perioada complicată prin care trece, să consolideze rezultatele reformelor, în special în domeniul justiției, al combaterii corupției și în sectorul audiovizual”, a menționat oficialul european.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?