X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

În Rusia, președintele sudanez cere protecție împotriva SUA

23 noi. 2017,, 16:50  
1848 0

Președintele sudanez Omar al-Bashir a pretins joi, în timpul unei întrevederi cu liderul rus Vladimir Putin, că Sudanul are nevoie să fie protejat de „acțiunile agresive” ale SUA, în pofida ridicării recente a embargoului american impus vreme de 20 de ani la adresa țării sale, informează AFP.

„Estimăm că ceea ce s-a întîmplat cu țara noastră (…) este și rezultatul politicii americane (…) și avem nevoie să fim protejați împotriva acțiunilor agresive ale SUA”, a declarat Al-Bashir la reședința președintelui rus la Soci, stațiune balneară rusă pe malul Mării Negre.

El a precizat că Sudanul ar dori o întărire a cooperării militare cu Moscova, în vederea „reechipării forțelor sale armate”. „Armele de care dispunem sînt de fabricație rusă”, a subliniat el.

Această primă vizită în Rusia a lui Omar al-Bashir, pe numele căruia sînt emise mandate de arestare internaționale, intervine la scurt timp după ce Administrația lui Donald Trump a ridicat embargoul american, conform Agerpres.

SUA au decis în octombrie să ridice unele sancțiuni impuse Sudanului din 1997. În schimb, ele au menținut această țară pe lista lor de state ce susțin „terorismul”.

„sîntem împotriva ingerinței americane în problemele interne ale altor țări”, cum sînt Iranul și Siria, a declarat Omar al-Bashir, mulțumindu-i Rusiei pentru „poziția pe care o ia în afacerile internaționale”, mai ales pentru „poziția sa în favoarea apărării Sudanului”.

„Dacă Rusia nu ar fi intervenit în situația din Siria, această țară ar fi fost pierdută”, a mai spus președintele sudanez.

„sîntem convinși că prima voastră vizită în Rusia va fi foarte utilă și va contribui la întărirea relațiilor bilaterale”, a declarat la rîndul său Putin.

Președintele sudanez este vizat de două mandate de arestare internaționale, emise de Curtea Penală Internațională (CPI) în 2009 și 2010 pentru genocid, crime împotriva umanității și crime de război comise în Darfur, provincie din vestul Sudanului, scenă din 2003 a unui război civil care s-a soldat cu 330.000 de morți, potrivit ONU.

Cu toate acestea, Omar al-Bashir a continuă să călătorească în unele țări fără să-și facă griji.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?