X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Autoritățile, acuzate că copiază proiecte de lege improprii din România

23 noi. 2017,, 13:00   Politică
3162 1

Proiectul legii privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri a fost examinat astăzi la Parlament, informează Noi.md.

Documentul reglementează raporturile temporare de muncă, prin derogare de la Codul muncii, și are drept scop diminuarea fenomenului ocupării informale a forței de muncă. Astfel, activitatea zilierilor va fi permisă doar în cadrul întreprinderilor din agricultură. Potrivit proiectului, durata zilnică de executare a activității unui ziler pentru același beneficiar nu poate depăși 8 ore: 5 ore pentru persoanele cu vîrste de 15, 16 ani și 7 ore în cazul persoanelor cu vîrste de 17-18 ani.

Timpul de lucru al zilierului nu poate depăși 40 de ore pe săptămînă. Durata totală a muncii prestate de ziler nu va putea depăși 90 de zile într-un an calendaristic. Plata pentru activitatea zilierului va fi efectuată la finalul fiecărei zi de lucru, iar nivelul remunerării nu va putea fi mai mic decît cuantumul minim garantat al salariului din sectorul real, pe oră. Plata impozitului pe venit va fi efectuată de către angajator conform prevederilor Codului fiscal. Din veniturile obținute de ziler însă nu se vor reține contribuții de asigurări sociale de stat și nu se vor calcula primele de asigure obligatorie de asistență medicală. Zilierul va obligat să facă acest lucru prin contract individual cu Casa Națională de Asigurări Sociale.

Totodată, conform proiectului de lege, angajatorul va fi obligat să întrețină Registrul de evidență al zilierilor, în care vor fi înregistrate toate persoanele înainte de începerea activității și să transmită extrasul la Inspectoratul teritorial de muncă.

Inițiativa Guvernului a fost criticată de mai mulți parlamentari ai opoziției. Deputata PCRM Oxana Domenti a acuzat autoritățile că a copiat integral proiectul de la autoritățile române, fără a ține cont de realitățile din Moldova. „Nu este o rușine să vă inspirați, dar atunci cînd se copie noțiuni care sînt improprii țării noastre, se copie mot-a-mot pasaje întregi care absolut străine legislației noastre naționale, atunci ele nu vor funcționa”, a spus deputata.


Și deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc a opinat că acest proiect de lege va complica mai mult viața celor care muncesc cu ziua. ”Acest proiect nu este atît de tehnic și simplu precum se vrea. El se refere la o mare parte a populației. Niciunul din scopurile urmărite - de a ține evidența beneficiarilor de muncă necalificată și de a crea o rețea de protecție socială pentru mai mulți cetățeni, în realitate nu vor fi atinse. Noi doar perpetuăm această stare dezavantajă pentru cetățean. Proiectul va trezi multe nemulțumiri”, a argumentat deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc.

Deputații urmează să se expună prin vot asupra adoptării sau respingerii acestui proiect de lege.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?