X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Victor Țvircun: Portița rămîne deschisă pentru oferte

25 noi. 2017,, 10:01   Politică
9500 2

Fostul ministru al educației în Guvernul Tarlev, Victor Țvircun, este dispus să contribuie în continuare la dezvoltarea statului, așa cum a făcut-o în ultimii peste 30 de ani.

În cadrul unui interviu acordat portalului NOI.md, Țvircun a mărturisit că toată viața a lucrat pentru stat, iar funcțiile și responsabilitățile nu-l sperie. În prezent, fostul ministru este coordonator al Secţiei de ştiinţe umanistice şi arte din cadrul Academiei de Științe a Moldovei. În 2016, academicianul a fost distins cu Premiul Naţional în domeniul ştiinţei, acordat de Guvern, pentru valorificarea istorico-științifică a moștenirii intelectuale a lui Dimitrie Cantemir și promovarea acesteia pe plan internațional.

El afirmă că este satisfăcut de misiunea care i-a revenit în cadrul AȘM, dar nu ar refuza să revină într-un post ministerial. „Dacă vor fi asemenea oferite, nu le voi refuza. Eu toată viața am lucrat pentru stat, pentru țara care se numește Moldova. Nu mă tem de activitate, de funcții, să contribui cu ceva pentru popor și stat. Tot timpul a fost portița deschisă. În diferite funcții în care am activat, toate capacitățile și aptitudinile mele au fost utilizate plenar, și acum la fel”, a relatat Țvircun.

Întrebat cum apreciază activitatea noului ministru al Educației, Monica Babuc, intervievatul ne-a spus că este omul potrivit la locul potrivit. „Dumneaei este destul de aptă și pregătită pentru a-i da sfaturi. O respect enorm. Am văzut cum activează și pînă a deveni ministru”, a spus interlocutorul.

În opinia lui Victor Țvircun, cea mai mare problemă din sectorul educației din Republica Moldova este lipsa cadrelor didactice, iar aceasta se acutizează pe an ce trece. El se arată convins că un program guvernamental pe termen lung ar stopa declinul din acest sector.


„Dacă nu vom avea un asemenea program, vom fi sortiți să pierdem cadre pregătite, apte. Mai mult, vom pierde această continuitate de la o generație la alta. Nu am văzut nicio societate care nu are nevoie de cadre pedagogice. Învățămîntul este temelia oricărui stat, a oricărei societăți. Trebuie să facem tot posibilul ca nu numai salariul, dar și prestigiul profesorului în societate să fie ridicat la nivelul cuvenit. Atunci vom avea și rezultate. Din păcate, din punct de vedere material și al plasării sociale, această profesie nu este atractivă. Aici problema trebuie privită în complex”, a remarcat interlocutorul.

Victor Ţvircun a exercitat funcţia de ministru al educaţiei, tineretului şi sportului în perioada anilor 2005-2008, iar în anii 2009-2010 a condus Institutul de Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice din Chişinău. Începînd cu anul 2010, a fost profesor la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, iar în 2012 a preluat postul de secretar general al Secretariatului Internaţional Permanent al OCEMN (Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre), post în care a activat timp de trei ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?